Straten -Wegen en Pleinen en hun betekenis

Officiele straatnaam Buurt Toelichting op naamgeving Dialectnaam
Iepenhoven Amby Iep (Ulmus Ulmaceae). Een geslacht met 45 soorten winterharde, bladverliezende lang levende bomen. De groene gevleugelde vruchten ontwikkelen zich in het voorjaar tegelijk met de bladeren.  
Ijzerkuilenweg Amby Oude kadastrale benaming  
In de O Amby Afgeleid van het Germaanse 'aujo', dat 'water' betekent. Op deze wijze ontstond het Nederlandse 'O' (frans voor  eau).  
Industrieweg Bosscherveld Zie buurt 32 Frontenkwartier.  
Industrieweg Belvedere Genoemd naar het hier gelegen industrie- en bedrijvengebied.  
Ingelsenhoof Jekerkwartier Zie D'n Ingelsenhoof  
Ir Dingemansstraat Heer Frans Coenraad Johannes Dingemans (1905-1961), stedebouwkundige en stadsarchitect van Maastricht, hij heeft in de jaren 1945-1960 met zijn ontwerpen bijgedragen aan de ontwikkeling van Heer.  
Ireneweg Borgharen Genoemd naar Prinses Irene de tweede dochter van koningin Juliana en Prins Bernard.  
Irisbeemd Heugem Iris (Iridacae). Plantengeslacht met circa 300 eenzaadlobbige plantensoorten, die over het gehele noordelijke halfrond verspreid voorkomen. De typische irisbloemen zijn opgebouwd uit kransen van drie.  
Isabellastraat Wittevrouwenveld Isabella, dochter van Philips II, aartshertogin van Oostenrijk (1566- 1633) was samen met haar gemaal aartshertog Albertus soeverein van de Spaanse Nederlanden. Na de dood van Albertus in 1621 werd zij landvoogdes.  
Isendornstraat Borgharen Zie van Isendornstraat  
Italliestraat Wyckerpoort Zie Professor van Italliestraat  
Itersondomein Randwyck Prof. Dr. Ir. Frederik Karel Theodoor van Iterson (1877- 1957) is in 1913 benoemd tot  directeur van de Staatsmijnen in Limburg en  ontwierp in die functie onder meer de naar hem vernoemde koeltorens met parabolische constructie.  

Naor Bove

bron: Zicht op Maastricht, Gemeente Maastricht, Mestreech Online

eine terök