Straten -Wegen en Pleinen en hun betekenis

Officiele straatnaam Buurt Toelichting op naamgeving Dialectnaam
Ebenistendreef Belfort Ebenist is een schrijnwerker of meubelmaker.  
Eburonenweg Wittevrouwenveld De Eburonen waren de oorspronkelijke bewoners van onze streek, die zich onder leiding van Ambiorix krachtig verzetten tegen de Romeinen van Caesar. Uiteindelijk werden zij circa 50 v. Chr. verslagen en uitgeroeid.                                 
Edisonstraat Wittevrouwenveld Thomas Alva Edison (1847-1931), Amerikaans wetenschapper en uitvinder van de gloeilamp, de microfoon en de fonograaf. Er is een eerder raadsbesluit van 3 november 1931 betreffende deze naamgeving.  
Edmond Jasparstraat Brusselsepoort (Edmond) Edmundus Jacobus Hubertus Jaspar (1872-1946), kantonrechter te Maastricht, dichter en historieschrijver in de Maastrichtse taal.  
Eendekooistraat Boschpoort Genoemd naar de jacht op eenden met behulp van een vangkooi en lokeenden.  
Eenhoornsingel Brusselsepoort Eenhoorn is een dier uit de fabelwereld en de mythologie. Paard met een hoorn voor op het hoofd.  
Effileursdonk Oud-Caberg Effileur is een machine, die lompen uiteenrafelt ten behoeve van de papierfabricage.  
Eijckstraat Boschpoort Zie van Eijckstraat  
Eijsderbosch Vroendaal Een hellingbos bij de kern van Sint Geertruid.  
Eikelkeslei Amby Oude kadastrale benaming  
Eikelstraat Binnenstad De naam houdt waarschijnlijk verband met een nog bestaande kraagsteen met een eiketak uit 1625.  
Eikenhoven Amby Eik (Quercus Fagaceae). Een geslacht met 450 soorten winterharde en niet-winterharde groenblijvende bladverliezende bomen en heesters. De vrucht is de bekende eikel, die bestaat uit een eivormige nootvrucht, gevat in een kom- of schotelvormige dop en soms bedekt met mosachtige schubben.  
Einsteinstraat Heer Albert Einstein (1879-1955),  Duits natuurkundige en Nobelprijsdrager, vooral bekend van de door hem ontwikkelde relativiteitstheorie.  
Eisenhoeve Amby Genoemd naar een hoeve in Eijs, gemeente Wittem.  
Eisenhowerstraat Wyckerpoort Zie Generaal Eisenhowerstraat  
Eksterstraat Binnenstad De naam houdt waarschijnlijk verband met een uithangbord met een ekster. In 1380 werd het straatje Wyngartsruwe genoemd.  
Elderenstraat Nazareth Zie Kasteel Elderenstraat  
Electronstraat Heer Electron is een elementair deeltje.  
Elenstraat Brusselsepoort Zie Anton van Elenstraat  
Elisabeth Gruytersstraat Brusselsepoort Elisabeth Gruyters (1789-1864), stichtte in 1837 de Congregatie van de 'Liefdezusters van de H. Carolus Borromeus' , die zich richtte op de ziekenzorg.  
Elisabeth Strouvenlaan Mariaberg Elisabeth Strouven (1600-1661) stichtster en eerste overste van de voormalige kloosterorde van de zusters van Calvariënberg.  
Ellecuylgaard Heer Elle is een oud Zuid-Limburgse naam voor donderkruid. Naam is ontleend aan Cijnregister van Sint- Servaaskapittel in Heer : Boven Ellecuylen.  
Elruwe Malberg El is een oude lengtemaat van 69 cm, waarvoor de onderarm als maat diende. Heksenhook
Elzenhoven Amby Els (Alnus Betulaceae). Een geslacht met 30 soorten meest winterharde bomen. Bladeren zijn afwisselend, gesteeld of zittend, eivormig tot omgekeerd - eivormig getand.  
Emailstraat Pottenberg Email is gesmolten glaspoeder in verschillende kleuren. De naam wordt ook gebruikt voor aardewerkglazuur.   
Emilionlaan Campagne Saint Emilion is een Appellation in de Bordelais gelegen op de Rive Droite bekend om zijn rode wijnen.  
Emmaplein Statenkwartier Zie Koningin Emmaplein  
Emmausstraat Limmel Emmaus is een dorp bij Jerusalem waar Jezus Christus aan twee wandelaars verscheen.  
ENCIbosrandpad Sint Pieter Vernoemd naar het door de ENCI aangelegde bos  
Endepolsdomein Randwyck Hubert Jozef Edmond Endepols (1877-1962) was Neerlandicus en schrijver van de Diksjenaer van het Mestreechs. In 1920 werd hij benoemd tot rector van het Stedelijk Gymnasium.Daarnaast is hij bekend van zijn bewerkingen van het Nederlands woordenboek van Koenen.  
Engelenstraat Wittevrouwenveld Zie Schepen Engelenstraat  
Erasmusdomein Randwyck Desiderius Erasmus  (1469-1536) was een Nederlands humanist van wereldfaam en de schrijver van onder andere 'Lof der Zotheid'.  
Erensteinstraat Nazareth Zie Kasteel Erensteinstraat  
Erfprinsbastion Brusselsepoort Dit bastion van  de Hoge Fronten, Linie van Dumoulin, dateert van 1777. Het werd genoemd naar de titel, die Willem IV in 1747 kreeg toen het ambt van stadhouder in alle gewesten van de republiek in beide lijnen van het huis van Oranje erfelijk werd.  
Ermerikstraat Malpertuis Ermerik, koning der Gothen,  had volgens de overlevering grote schatten vergaard, die door Reinaarts vader gevonden zouden zijn.  
Escalijnruwe Malberg Escalijn of arendschelling is een door Karel V in 1536 in de Nederlanden ingevoerde zilveren gulden met een waarde van vier, later zes stuivers.Op  de voorzijde stond een afbeelding van de rijksadelaar.  
Esdoorn Scharn Acer.  Geslacht van meestal bladverliezende bomen met een fraai gebladerte. De variëteit campestre vormt hoge, brede hagen.  
Esdoornhoven Amby Esdoorn (Acer Aceraceae). Een geslacht met 200 soorten over het algemeen bladverliezende bomen en heesters opmerkelijk door hun sierlijk blad vooral in de herfst en de variatie in vorm en textuur van het blad. De karakteristieke gevleugelde splitvruchten vallen meer op door de nietige bladeren.  
Europalaan Scharn Zo genoemd in het kader van de eenwording van Europa op verzoek van de Assemblée van de Raad van Europa ter bevordering van de Europese gedachte.  
Europaplein Wyckerpoort Zie buurt 45 Scharn.  
Europaplein Scharn Zie Europalaan.  
Europaplein Randwyck Zie buurt 40 Wyckerpoort.  
Europaplein Heer Zie buurt 40 Wyckerpoort.  
Everstraat Boschpoort Ever (Sus Scrofa) is een andere benaming van het wild zwijn.  
Eyckpark Wyck Zie Charles Eyckpark  
Eykelborg de Heeg Ontleend aan cijnsregister van Sint- Servaaskapittel in Heer: In dat Eykel.  
Ezelmarkt Jekerkwartier Vernoemd naar de Ezelendries, een weiland bij de Nieuwenhof gelegen. De huidige Ezelmarkt werd vroeger aangeduid met de benaming Lenculen of Vroenhof.  

Naor Bove

bron: Zicht op Maastricht, Gemeente Maastricht, Mestreech Online

eine terök