Spaans Gouvernement

 

het Spaans Gouvernement: (vanaf januari 2009 heet het museum Museum aan het Vrijthof)

Museum Spaans Gouvernement is gehuisvest in een 16e-eeuws, voormalig kapittelhuis aan de zuidzijde van het Vrijthof waarvan de naam is ontleend aan de Spaanse koning Karel V die daar regelmatig tussen 1520 en 1550 verbleef. Aan de zijde van de binnenplaats bevindt zich een open arcade in Renaissancestijl met een gebeeldhouwd reliëf waarop in medaillons de portretten van keizer Karel V, zijn echtgenote Isabella van Portugal en hun zoon Philips II zijn aangebracht. Zowel in de architectuur als in het beeldhouwwerk komt de speciale relatie tot uitdrukking tussen Karel V en de stad Maastricht in het algemeen en het Spaans Gouvernement.


In het museum bevinden zich stijlkamers met overwegend 17e en 18e-eeuwse inrichting, bestaande uit meubels, zilver, porselein, aardewerk, glaswerk etc.
Bovendien toont het museum een uitgelezen collectie 17e en 18e-eeuwse, Hollandse schilderkunst.
Twee vertrekken zijn ingericht in de Luiks-Maastrichtse Régencestijl van rond het midden van de 18e eeuw. Daarbinnen neemt de collectie Maastrichts zilver een belangrijke plaats in.
Daarnaast zijn in het museum geregeld tijdelijke exposities te zien betreffende de Maastrichtse kunst en kunstnijverheid uit het (recente) verleden.’ De zogenaamde Luikse kamer kan worden gebruikt voor het sluiten van huwelijken.

Tot zover het officiële uitleg via de website www.museumspaansgouvernement.nl  en Wikipedia, ikzelf was er nog nooit binnen geweest en het stond dan ook al een tijdje op mijn 'te doen lijstje'. Vaker zag ik mevr. Dickhaut op de tv in haar museum, en steeds dacht ik morgen of anders volgende week een keer. Maar vandaag is het er toch van gekomen, de voorgevel ziet er in ieder geval prachtig uit.

En nu voor de kerst en ism het Winterland heeft men het museum ingericht als zijnde ´kerstmis thuis bij Albert en Marie de Milly-Michon´, wel te verstaan in het jaar 1787. In december van 1787 ontvangen Albert en Marie de Milly-Michon hun gasten in de salon op de wijze die in de achttiende eeuw gewoon is in de hogere kringen met als hoogtepunt in de Luikse kamer de gedekte tafel voor het kerstdiner. Een overvloedige diner dat geheel volgens de achttiende eeuwse gebruiken 'a la française'  geserveerd wordt. Na het aperitief  - een glas rode wijn - worden als eerste gang diverse visgerechten geserveerd, waaronder Marie de Milly's fameuze 'pasteij van kreefte' met daarbij een mousseline saus. Als u wilt weten hoe dit eindigt dan raad ik u aan om eens een kijkje te nemen, dit kan t/m 4 januari 2009. De entree is € 7,00 per volwassene en € 2,50 tot 16 jaar, men krijgt er wel een alleraardigst boekje bij met een beschrijving van kerst 1787 bij Albert en Marie Milly-Michon.

Tevens is er een vaste collectie waaronder de Kunst- en antiekcollectie van fam. Wagner - de Wit en de ruiterpistolen van Jacob Behr of Behl. Voor meer Museum aan het Vrijthof foto's (2012) zie pag. Museum Aan het Vrijthof

Links het bed

het schijnt dat men rechtop sliep, men dacht dat men ging sterven als het bloed naar het hoofd steeg.

 

Rechts de slaapkamer gezien via de spiegel.

Naor Bove

De overdadig gedekte kerstdis van 1787...
Album met foto's van ons bezoek aan het museum Spaans Gouvernement te Maastricht

Bron:  Zicht op Maastricht, Wikipedia,  Foto: John Kerkhofs.

eine terök