MestreechterSteerke

'Garage Jan Jacob'

 

Oude Liefde Roest Niet !


Althans niet onder de handen van Eric Jacob, die Garage Jan Jacob als 3e generatie leid. Eerlijk gezegd fiets ik best vaak langs de garage en kijk dan vol bewondering naar de klassieke auto’s die in de etalage opgesteld staan, af en toe kijk ik vanaf de deur even stiekem en dacht dat het een stalling was voor auto’s, jonge, wat had het mis.

Op FB zag ik een aantal foto's langskomen en besloot om de 'stoute' schoenen aan te doen en mailde dhr.Jacob met de vraag of ik eens een paar foto's mocht maken, al snel kreeg ik een positief antwoord dat hij er geen problemen mee had. Een afspraak was snel gemaakt, eerst een plan van 'aanpak' gemaakt, maar dat ging al snel het venster uit, het enige geplande was de foto van de gevel, de rest was op gevoel. Aangekomen werd ik begroet door Eric Jacob met de woorden 'ga je gang maar; ik ga verder met mijn werk'.

Het gebouw is uit 1930 en heeft een industriefunctie (garage). De oppervlakte van het perceel bedraagt 1.030 m˛, de grondvlak van het gebouw is 534.54 m˛. Weinig gebouwen worden nu nog gebruikt als waarvoor ze gebouwd zijn.

Garage Jan Jacob gelegen aan de Scharnerweg 165 te Maastricht, net naast de Scharnertunnel. 
Een a
utogarage naast een tunnel, geen ideale locatie zou je denken, maar destijds toen dhr N. Fisette zijn garage opende was de Scharnerweg nog niet geasfalteerd laat staan dat er er sprake was van een tunnel. Dhr N.Fisette was een Ford Dealer op de Scharnerweg 119, de onderdelen verkocht hij echter op huisnummer 165. Een enorme muurschildering van zijn zaak was te vinden op de kruising Meersenerweg-Scharnerweg-Heerderweg en was geschilderd door Jan Wingen. Verder was hij oa vertegenwoordiger van Minerva, Austro-Daimler, Amilcar en Studebaker, tevens was de autogarage dag en nacht geopend en had hij een verhuurinrichting van alle soorten luxe en vrachtwagens en was hij het aangewezen adres om het aanbrengen en oppersen van luchtbanden op vracht en luxeauto's ter vervanging van de harde volgummibanden.

In 1938 begon Pie Jacob bij Garage Fisette te werken, in 1952 startte hij in de Bergerstraat zijn eigen garagebedrijf onder de naam van P.H. Jacob. In 1977 werd dit bedrijf overgenomen door zijn zonen Jan en Huub. Jan Jacob ging in 1985 alleen verder onder de naam Garage Jan Jacob in het historische garagepand van Fisette aan de Scharnerweg 165B, het pand waar zijn vader in 1938 begon met werken.

Jan specialiseerde zich in het restaureren van Oldtimers en Classic Cars. 
Sinds 1990 zet Eric Jacob het technische vakmanschap van de drie generaties verder voort onder dezelfde naam, ‘Garage Jan Jacob’. Foto rechts Scharnerweg begin 1900 Printerest Bert Bovens.
 

Garage Jan Jacob 3e generatie expertise in het restaureren, repareren en onderhoud van Old Timers en de Classic Cars, niet zoals op de televisie bij autoprogramma’s zoals ‘Overhauling, SOS Car, Fantom Works of Wheeler Dealers. In het voormalig kantoortje boven de garage waar de baas zijn kantoortje had en zijn personeel kon overzien liggen nu enkele onderdelen in dozen verpakt, onder andere wieldoppen en autoradio liggen er te wachten op hun nieuwe bestemming. Hier zijn geen computers waar je de auto inplugt en die je precies meldt wat er aan de hand is. Hier gaat men met passie, vindingrijkheid en ervaring de uitdaging aan om de wensen van de klant tot uitvoer te brengen.

De onderdelen die men nodig heeft is in veel gevallen niet te verkrijgen bij de ‘dealer’ maar wordt hier en daar bijeen gesprokkeld via internet, sloopbedrijven en particulieren, soms is er een zoektocht van maanden voor nodig om net dat onderdeel te vinden die men nodig heeft . Nog even wat verteld met een bezoeker die me wist te zeggen dat Vleugels (60er jaren) ook nog in het pand gezeten heeft met zijn carrosseriebedrijf, verder zouden nog Skoda, Volvo en zelfs een Mercedesdealer hier hebben gezeten.

Bij afscheid zei dhr. Jacob nog, 'ik hoop dat het je tijd waard was', bescheidenheid op en top. En die tijd, ik had er nog uren kunnen rondhangen.

Voor een impressie kunt u gaan naar het fotoalbum, klik op de camera of hier.

Naor Bove
Bron Website Garage Jan Jacob, Muurschildering Jan Wingen, Advertentie: Contactgroep Automobiel en Motorrijwielhistorie, Foto Gevelschildering: Forum MestreechOnline, Scharnerweg begin 1900 via Printerest Bert Bovens, overige foto's: John Kerkhofs.

Aonvaank