Geschiedenis:

Het huis werd in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd op de locatie van de voormalige Kruismolen, behorende aan de Proosdij van Meerssen. Omstreeks 1880 werd het huis in eclectische stijl (Combinatie van verschillende stijlen en stromingen) verbouwd in opdracht van Hubert Gérard Louis Regout, oprichter van porseleinfabriek Mosa, en zoon van Sphinx-oprichter Petrus Regout. Bij de verbouwing kreeg het huis de naam Kruisdonk. Uit die tijd stammen tevens het koetshuis en de portierswoning. Het koetshuis en de portierswoning tonen kenmerken van de neorenaissance en de chaletstijl.

 

Het huis bleef het grootste deel van de twintigste eeuw eigendom van de familie Regout, maar werd in de jaren '90 verkocht aan de gemeente Maastricht. In 1992-93 werden zowel het landhuis als het koetshuis volledig gerenoveerd. Tegenwoordig zijn in het gebouw verschillende bedrijven gevestigd.

Vermoedelijk is het park in landschapsstijl ontworpen door de Luikse tuinarchitect Jean Gindra. In de jaren twintig van de 20e eeuw heeft de tuinarchitect P.F. ter Steeg het park onder meer met een vijver aan de oostelijke zijde uitgebreid.