Jan Janssen

('ne Bekinde Mestreechteneer)

Jan Janssen welke Maastrichtenaar en ver daarbuiten kent hem niet, ik heb Jan mogen keren kennen toen ik bij de KPN als portier werkte, Jan was werkzaam bij de afdeling hoe kan het ook anders Public Relations (PR) toentertijd begonnen de Engelse benamingen voor afdelingen en functies hun intreden te doen. Een baan die voor Jan geschapen was, hij voelde zich als een vis in het water. Jan heb ik mogen leren kennen als een geweldige 'sjieke' vent, altijd een aardig woordje, altijd goede zin. Jan is gewoon 'ne Fijne vent'.

Ik en met mij vele andere mensen werden met zijn 'afscheidsrede' volkomen verrast, wie zal nu de autoriteiten gaan 'toeke' wie durft het aan om de o zo succesvolle Jan op te volgen, na 14 jaar houd Jan het voor gezien. Van Otoriteitetoeker, benkelik mominte bringer, hulpsinterklaas in het dialect, kerstverhalenverteller, toneelspeler, verzorger van rondleidingen, columnschrijver, een zeer veelzijdige man die het Maastrichts Dialect een zeer warm hart toedraagt en die het zo gemakkelijk afgaat, steeds als ik Jan Maastrichts hoor praten dan zijn er wel enkele woorden van het 'oud Maastrichts' die ik me weer kan repaleren. Bij veel mensen is het 'oud Maastrichts' die ze denken te spreken 'te gemaakt', bij Jan en gelukkig nog anderen is dat aangeboren, het vloeiend, ze hoeven er niet bij na te denken. Ik hoop dat we van Jan nog heel lang mogen genieten via zijn andere activiteiten.

Paspoort Jan Janssen:(De Limburger 05-03-2011)

Jan Janssen (18-11-1947) werkte jarenlang bij KPN. Daarna begon hij zijn eigen communicatiebedrijfje 'Stylo'. Janssen speelde mee in diverse theatervoorstellingen in het dialect, was jarenlang hulpsinterklaas en houdt samen met Rob Meurders kerstverhalenwandelingen rond kerstmis. Ook verzorgde hij wekelijks een 'Mestreech-pagina' voor huis aan huis blad De Ster. In 1986 was jan Janssen stadsprins. Sinds die dag is hij ook actief voor de Tempeleers. Tegenwoordig is hij sirremoniemeister en in die rol was hij ook voor een periode van 14 jaar ook verantwoordelijk voor het otoriteitentoeke.

Noa Bove

onderstaande artikel is overgenomen van Maastricht Aktueel:
Een historische vijfde maart 2011. Lang werd uitgekeken naar de eerste opwachting van burgemeester Onno Hoes tijdens de Euverdrach vaan de Mach.  Het ging hem goed af.  Uiteraard niet in 100 procent Mestreechs, maar een kniesoor (lees in dit geval:  een chauvinist die wacht op het moment dat Geert Wilders orakelt vanaf het bordes van het stadhuis: Ik geef Maastricht terug aan de Maastrichtenaren).  HET moment van de dag was toch vooral het door hemzelf aangekondigde einde van zijn carrire als Otoriteitetoeker.  We hebben het uiteraard over Jan Janssen. Een moment vol emoties.  In een prachtig interview van Stefan Gybels met l Eminence Grise  passeerden de voorgaande dertien edities nog een keer de revue.  Geen woord echter gerept over een naderend afscheid.  Het kwam wel eens aan de orde. Zeker toen Gerd Leers vertrok als burgemeester werd gedacht dat Jan Janssen een mooie gelegenheid vond om ook te stoppen.  Gybels artikel begon nog wel met de woorden: Vandaag kruist hij (Janssen) voor het eerst de degens met Onno Hoes.  Jan Janssen bewaarde het bekendmaken terecht voor volle coulissen daar waar hij zich onsterfelijk maakte voor Maastricht en de Mestreechter Vastelaovend zien stadhoes.

Onze fotograaf Gwen van Uden legde de hoogtepunten sfeervol vast en laat de Maastricht Aktueel bezoeker nog een keer genieten.

Noa Bove

Ode aon Jan Janssen

Bste Jan,

Geer zeet veur de Tempeleers eine vaan de groete Proffete,
eine dee de mieste sjoen Mestreechse wrd heet verslete.

Zoe hb geer es Sirremoniemeister dkser de spits aofgebete,
en uuch vaan dees meujelike taak altied manjefiek gekwete.

Bijj de Machseuverdrach hure vr nuijtsjes en weurt verwete,
tot de Otoriteitetoeker bijj bepaolde luij de uigskes liet versjete.

Eur ks vaan nderwerrepe waor dks sjerrep mer aofgemete,
door uuch es verhlkes, veerskes en leedsjes gebrach en geslete.

In 11 + 3 jaor hb geer uuch ne eige spesjaole stijl aongemete,
dat hbbe veer Brregemeisters mt mage make en ouch gewete.

Philip, Gerd, Jan en Onno hbbe mt t zweit in de han gezete,
Wthawwers, Raodsleije en Minnisters kste in dees rijj aonslete.

Geheim brnne waore gelkkig ouch dao en lete uuch rap wete,
es iemes weer get tsse de mr vaan t Stadhoes had oetgevrete.

Vl bespraok geer mt Anneke mt n Eelske of nder t ete,
sms zag geer wel ns helop: Had iech miech mer besjete !

Geer hb t Vollek vaan Mestrecch vl laote lache en genete,
de sjariteit zit in eur hart, geer daot neet allein get veur mnnete.

Tijjdens eur bekindmaking um te stoppe, hbbe vr us verbete,
n momint vaan sjevraoje en traone, jao smmige hbbe gekrete.

En um dees Ode aon uuch mt ne groete Merci te mage beslete,
Jan, geer waort grandioos: Chapeau, vr zalle uuch neet vergete !

Bedaank en .. Vastelaovend same !

Mestreech, 5 miert 2011

2011 Wigo

Bron,Maastricht Aktueel, gedicht, WIGO Foto's , Gwen van Uden, MestreechterSteerke, Video's euver Jan

Noot van de webmaster: Ik haal en krijg veel foto's van het internet hierdoor weet ik niet altijd of er copyright opzit,

of dat deze vrij te gebruiken zijn, dus als je een foto tegenkomt waar je denkt dat deze er niet hoort te staan, mail me dan even. Opmerkingen, suggestie en ideen zijn altijd welkom en kunnen in het 'gastebook' achtergelaten worden.

Noa Bove

 

Aonvaank