Huys op den Jeker

(Bonnefantenstraat 5)

 

Huys op den Jeker:

Omdat binnen de stad geen plaats meer was bouwde men soms de huizen over de beek zoals hier het huis op de Jeker.

Dit huis, dat op een tongewelf over de Jeker is gebouwd, is een typisch voorbeeld van de Maaslandse Renaissancestijl, die doorgaans de lokale zachte mergel wordt gebruikt, waarbij ronde koppen en trigliefen het fries versieren. Het in het derde kwart van de zeventiende eeuw gebouwde huis heeft een strakke wiskundige indeling. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen, afgewisseld met zogenaamde mergelstenen speklagen. De mergelstroken ter hoogte van de verdiepingslagen zijn bovendien vergroot met mergelstenen waterlijsten. De verspringende hoekblokken zijn eveneens van mergel, de lijsten rond de deuren en kruisramen daarentegen zijn gebouwd van hardsteen.

Aan maar liefst twee kanten van het huis bevinden zich trapgevels. Op de mergelstenen trappen is een profiel aangebracht. Op de kroonlijst, die rondom het gehele gebouw loopt, rusten de goten. De kroonlijst zelf wordt gesteund door consoles, die afwisselend met ronde en ruitvormige vormen zijn versierd.

De omlijsting van de deur is van hardsteen en draagt het jaartal MDCCXXXIII (1733). De omlijsting is echter bij een restauratie van elders overgebracht. Het raam boven de deur is overigens wel origineel. Een 'leuke' bijkomstigheid is de properheid van de bewoners die een 'schijthuis' aanbouwde en die uitkwam zoals dat toen 'normaal' was boven de Jeker.

Het huis diende aanvankelijk tot woning van de rector van de Grauwzusters, die op het achterliggend terrein een klooster hadden.

bron:

boek monumentengids Maastricht primavera pers isbn 9074310524

boek een wandeling door Maastricht St.Historische Reeks Maastricht isbn 9070356244

foto's: ©MestreechterSteerke

eine terök