Philips Tobaksfebrik

(Philips Tabaksfabriek)

 

100 jarig bestaan NV Tabaksindustrie v/h Gebr. Philips

Ten tijde van haar eeuwfeest was de tabaksfabriek van Philips nog gevestigd in de Wolfstraat, het  latere gebouw van De Limburger (nu C&A). Hier het met groen en guirlandes versierde pand.

Het eeuwfeest op 8 en 9 september 1917 luisterde de Koninklijke Harmonie op voor 150 gulden, tevens werd de leden een souper aangeboden op 8 september en consumpties op beide dagen.
 

Ter ere va het eeuwfeest van de tabaksfabriek Philips in 1917 drapeerde deze schone maagd zich op de borstwering van de muur langs de Maas op het Cöverplein. Het eeuwfeest op 8 en 9 september 1917 luisterde de Koninklijke Harmonie op voor 150 gulden, tevens werd de leden een souper aangeboden op 8 september en consumpties op beide dagen

 

Het voltallig personeel vermaakte zich op de feestweide op het huidige Oranjeplein, de kinderen met schoenzoeken, zaklopen, radslaan en strooplikken. Fons Olterdissen (links) organiseerde het feest.

In het boek doet H.C. Wins uitvoerig verslag van de vierdaagse festiviteiten. Zo vermeldt hij onder meer dat het personeel een loonsverhoging krijgt en op dinsdag na de jubileumfeesten mag genieten van een rustdag. Het motto van de feestdagen is: allen voor elkaar; geen strijd, maar samenwerking.

 

Op Vrijdag 7 september hadden de feestelijkheden een aanvang  met een bioscoop voorstelling van 8 – 11 nm in de Cinema Royal in de Groote Staat met een optreden van den gevierden karakterkomiek den Heer Jos Smeets van Maastricht. Een openingsrede door Dhr. H.C. Wins .

Op Zaterdag 8 september van half 12 tot half twee een receptie in de versierde kantoorlokalen op de Wolfstraat 15-19 opgeluisterd door de muziek der Koninklijke Harmonie olv Dirigent J.J. Werkman. Vanaf 11 uur was het verzamelen voor de commissie die belast was met het aanbieden van de officiële  huldeblijken bij het Staar gebouw en vertrokken daar per koets via het St.Servaasklooster, Papestraat, Vrijthof, Groote Staat, Kleine Staat, Wolfstraat voorafgegaan door de muziek van de Koninklijke Harmonie.

Toegang uitsluitend via de zijde Wolfstraat, uitgang via de ‘Cour’ in de Havenstraat.

Van 4 tot 11 uur was er een tuinfeest met souper en partie de danse in het feestgebouw der ‘Mastreechter Staar’, opgeluisterd (4-7 nm) door de muziek van de Koninklijke Harmonie.

Van 6 tot 11 nm was het feestbanket in de redoutezalen van de schouwburg  in Maastricht  opgeluisterd door ‘een prima muziek-ensemble’.

Zondag 9 september van half 3 tot half 6 waren er volksspelen naar Maastrichter Trant op de feestweide aan de scharnerweg (Oranjeplein) naast café Maertens en opgeluisterd door  de Koninklijke Harmonie.

De spelen voor de werklieden bestond uit:

Voor mannen boven 17 jaar

1.       mastklimmen

2.        tonnetjeskruien

3.       zaklopen

4.       ringsteken op wagentjes

5.       schoenzoeken

Voor mannen van 17 jaar en daar beneden

1.       zaklopen

2.       wedloop met hindernissen

3.       schoenzoeken

4.       strooplikken

5.       radslaan

Voor meisjes

1.       eitje trappen

2.       polslaan

3.       papvoeren

4.       garenetten

5.       billardspel

6.       strooplikken

7.       doozen dragen

na afloop Uitreiking der prijzen (behalve voor mastklimmen) Groote Cramignon over het terrein

van half 9 – 11 uur nm

Intieme Kunstavond in de Schouwburg te Maastricht olv Theater en Concertbureau ‘Max van Gelder’, Scheveningen.

Maandag 10 september uitreiken van de Feestgave aan het Werkliedenpersoneel in de fabrieksgebouwen,.

2 uur nm Rijtoer naar Valkenburg.

Dinsdag 11 september: Algehele Rustdag

Nao Bove

Het voltallig personeel vermaakte zich op de feestweide op het huidige Oranjeplein,

de kinderen met schoenzoeken, zaklopen, radslaan en strooplikken.

Fons Olterdissen (links) organiseerde het feest.

Nao Bove

Bron: Paul Berben, Wil Lem, Boek Ach Lieve tijd, Twintig eeuwen Maastricht en de Maastrichtenaren.

eine terök