'De Witte'

(Voetballer Willy Brokamp)

Willy Brokamp 'De Witte':

Willy Brokamp, geen Maastrichtenaar van geboorte maar wel zeer belangrijk geweest voor 'Us MVV'ke' en daarom hoort hij zeer zeker in deze rubriek thuis. Ik heb hem nog mogen zien voetballen en van hem mogen genieten. Hij was 'eine vaan us'. Menige Maastrichtenaar was dan ook trots dat hij werd gekozen voor het Nederlands  Elftal en dat hij ging voetballen bij Ajax.

Hij had vele bijnamen zoals 'De Witte' (vanwege zijn helblonde haardos) - 'De blonde pijl' - 'De parel van het Zuiden'-  'Mister MVV'.

Zijn Jeugdjaren

Willy Brokamp is geboren en getogen in het Limburgse Chevremont, een dorp dat tegenwoordig bij de gemeente Kerkrade hoort. Hij groeide samen op met twee zussen en een broer, vlakbij het bos van het dorp. Op een wei tegenover hun huis trapten de kinderen vaak een balletje.

Brokamp speelde vanaf zijn achtste jaar bij plaatselijke voetbalclub RKVV Chevremont, een club die toen nog op het hoogste amateurniveau speelde. Zijn talent viel al snel op: hij speelde in jeugdelftallen met veel oudere dorpsgenoten. Op zijn veertiende wilde de club hem al in het eerste elftal van de club opstellen, wat echter verboden werd door de KNVB: de minimumleeftijd is vijftien jaar. Willy is ondertussen bekend geworden in de regio, en daarom staat dat jaar journalist Jean Nelissen op de stoep. Als hij de 15-jarige Brokamp wil interviewen zegt hij dat hij “helemaal geen zin heeft in een interview”. Hij staat dan in de belangstelling van Ajax en PSV, maar kiest voor een club dichter bij huis: MVV.

Zijn Carrière:

Bij MVV debuteerde Brokamp op zijn 18e met een 2-2 gelijkspel tegen Heracles Almelo. Na een aantal wedstrijden zaten de scouts van onder andere Ajax en PSV weer op de tribune, maar Brokamp weigerde te vertrekken uit het voor hem gezellige en gemoedelijke Maastricht.

Op 28 januari 1970 debuteert Brokamp met een doelpunt voor het Nederlands elftal, in en tegen Israël (1-0 winst). Zijn laatste interland is al drie jaar later: op 12 september 1973 speelt hij in en tegen Noorwegen (2-1 winst). In die tussenliggende periode speelt Brokamp zes interlands, waarin hij even vaak scoort. In dat zelfde jaar was Brokamp dicht bij een transfer naar Feyenoord, maar MVV weet hem toch te behouden: ze helpen hem met het overnemen van café “Aux Pays Bas” aan het Vrijthof in Maastricht, een belangrijke pré voor horecaliefhebber Brokamp. Verder wordt het jaar afgesloten met een gedeelde eerste plaats in het topscoorderklassement met achttien doelpunten, en werd hij verkozen tot Voetballer van het Jaar.

Een jaar later vertrok Brokamp dan toch: hij ging spelen voor Ajax (hij dook ooit twee weken onder in Amsterdam nadat hij was weggestuurd op een training. Vlak daarna nam Ajax hem voor 1,2 miljoen gulden over van MVV.) In de twee jaar bij Ajax komt hij tot 48 competitieduels, 20 competitiedoelpunten en 5 Europacup-duels. Brokamp vertrok na twee seizoenen weer terug naar MVV. Dat seizoen is het eerste seizoen van MVV dat ze niet op het hoogste niveau spelen, en Brokamp ergert zich aan het niveau van het team: de nacompetitie werd gehaald maar niet gewonnen. Dat seizoen stopt hij op 31-jarige leeftijd met voetbal. Aan het einde van het seizoen 1977/78 speelt hij nog vier wedstrijden mee, en scoort daarin twee keer.

Rebels gedrag:

Veel mensen zeggen dat Willy Brokamp de beste Limburgse voetballer ooit is geweest, maar dat hij nooit is doorgebroken kwam door zijn rebelse gedrag in en om het veld. In de tien seizoenen bij MVV kon hij het eigenlijk maar met één trainer goed vinden: George Knobel. Zijn andere trainers hamerde te veel op discipline: iets waarin Brokamp zich niet wilde verbeteren.

Verder hield hij er een wild uitgaansleven op na. Brokamp zat bij de voorselectie van 24 spelers voor het Wereldkampioenschap in 1974, maar werd niet geselecteerd wegens gebrek aan mentaliteit. Toen hij in 1974 voor Ajax ging spelen regelde de club een huis ver van het uitgaanscentrum af. Daar vond hij echter snel iets op: hij betrok een appartement in de buurt van het Leidseplein, zonder dat Ajax daar iets vanaf wist. Het gerucht gaat dat hij voor een ochtendtraining van coach Rinus Michels in een galakostuum aan kwam zetten, omdat hij rechtstreeks van een bruiloftsfeest kwam.

Nao Bove

Seizoen

Club

Competitie

Weds

Doelp

1964/65

MVV

Eredivisie

31

10

1965/66

MVV

Eredivisie

30

13

1966/67

MVV

Eredivisie

35

13

1967/68

MVV

Eredivisie

33

10

1968/69

MVV

Eredivisie

33

11

1969/70

MVV

Eredivisie

36

17

1970/71

MVV

Eredivisie

25

10

1971/72

MVV

Eredivisie

33

12

1972/73

MVV

Eredivisie

33

18

1973/74

MVV

Eredivisie

29

8

1974/75

AFC Ajax

Eredivisie

25

12

1975/76

AFC Ajax

Eredivisie

23

8

1976/77

MVV

Eerste divisie

32

15

1977/78

MVV

Eerste divisie

4

2

Totaal

   

402

159   

Horeca

Willy Brokamp zit al sinds zijn 25e in de horeca: hij heeft sinds 1999 een hotel-restaurant genaamd “In Kanne en Kruike”, in het Belgische dorpje Kanne, net over de grens bij Maastricht. Verder bezit hij café “Aux Pays Bas” op het Vrijthof in Maastricht, dat hij onderverhuurt.

31-12-2011

Golf & Businessclub Maastricht. Dat wordt de nieuwe naam van de golfbaan Dousberg. Na twee eerdere faillissementen moet nu drie keer is scheepsrecht gaan gelden voor de baan. De nieuwe exploitanten (dhr André Gijzen, Cees Jongmans en Guus Loo.), die ook de golfbaan van Henri Chapelle runnen, lijken de beste papieren te hebben. En ja...eindelijk komt er ook het langverwachte nieuwe clubhuis, met een oud MVV-er achter de tap: Willy Brokamp. Het horecagedeelte is uitbesteed en zal door Willy Brokamp worden ingevuld. Willy heeft zeer veel horeca ervaring en is natuurlijk bekend van hotel, restaurant & brasserie In Kanne & Kruike net over de grens in Kanne en natuurlijk van zijn jarenlange voetbalverleden bij onder andere MVV. Maastricht moet vooral een chique club worden behorende bij de stad Maastricht zodat leden en personeel trots zijn om bij Golf&Businessclub Maastricht te horen.

Nao Bove

Klik op foto of link voor  Interview Willy Brokamp - Maurice Graef

Klik hier voor artikel (PDF) van Leon Kruijntjes en Frank Kerbusch over 'MVV's voetballer van de eeuw' Willy Brokamp.

     

Rechts een groter contrast is haast niet mogelijk op de vraag van Maurice aan Willy 'waar is de baard' was het antwoord van Willy 'Inde keel'. Sjiek interview.

Café Brokamp was Johan Derksen stamkroeg: Hilarisch is het verhaal dat Brokamp bij een uitwedstrijd ontdekt dat zijn kicksen nog op de tap van zijn café Pays-Bas staan. Trainer George Knobel zucht en begint de voeten van de andere spelers te bestuderen. Uiteindelijk moet de reservedoelman grommend zijn schoenen aan Brokamp geven. Ook opmerkelijk: Cambuur-MVV, op Paasmaandag. Knobel laat iedereen verbijsterd achter: het virtuoze aanvalskoppel Willy Brokamp en Jo Bonfrère zit op de bank. Een paar dagen verschijnt er een vlammende column in Voetbal International die onthult dat beide vedetten niet speelden uit angst voor woeste tackles. Brokamp: „Dat gebeurde wel vaker in die tijd. Zaten we in de kleedkamer wat te kletsen, kwam het een paar dagen later als een grote primeur naar buiten. We dachten ‘hoe kan dat toch?’ Bleek later dat Johan dat allemaal had opgeschreven.”

02-07-2010:

Willy’s voor een biertje:

Willy Brokamp wordt vanaf komend seizoen geëerd in Maastricht. De vedette van weleer (ruim 350 wedstrijden in het roodwit) krijgt een eigen munt: de Willy. Daarmee kunnen sponsors betalen in de sponsorruimte van de Geusselt. Paul Rinkens ,,Brokamp verdient het om een eigen muntje te krijgen en was zelf zeer vereerd met het initiatief.”

 

Seizoen 1965 - 66

Nao Bove

Bron. site Wikipedia, Maastricht Dichtbij, s'Gravenland, Voetbal International (Johan Derksen), Leon Kruijntjens/Frank Kerbusch, Foto's De Limburger, Maastricht Dichtbij, Alphonse, Limburg Busines, Marktplaats en internet.

Aonvaank