Fred Rompelberg

(Wielrenner Maastricht)

 

Fred Rompelberg- 'Fietsende sjeng' en wereldreiziger

Helaas ken ik hem niet persoonlijk maar ik weet wel dat iedereen hem voor gek versleet toen hij het snelheidsrecord op de fiets wilde halen. Ja welke man wilt dat nu niet met een snelheid van over de 268 km per uur fietsen achter een auto ?

Ik kwam bij Maastricht Nieuws het volgende interview tegen:

Fred Rompelberg, wie kent hem niet ? Fred werd in 1971 profwielrenner en in 1995 verbrak hij op 50 jarige leeftijd het snelheidsrecord op de fiets. Deze stond tot die dag op naam van John Howart (met een snelheid van 245 km). Fred haalde een snelheid van 268,831 km! De fiets werd aangetrokken door een sleepauto en dit gebeurde op de zoutvlaktes in Utah, Amerika. Voordat het lukte had Fred een paar zware pogingen achter de rug, maar nietermin gaf hij nooit op!! Meerdere botbreuken en valpartijen en jarenlange oefening... een snelheidsrecord halen op de fiets gaat niet zonder vallen en opstaan! Zo probeerden later een Australiër en Japanner het record van Fred te verbreken maar tot op heden is dit nog niemand gelukt.

Buiten de dingen die Maastricht van Fred kent heeft hij nog een aantal verborgen talenten en kanten. Maastricht Nieuws deed haar best om u een kijkje te geven in het leven van een bijzondere Maastrichtenaar. Een tikkeltje eigenwijs, dat zonder meer, maar zonder deze eigenschap was Fred nooit gekomen op de plekken waar hij is geweest! Sinds 1993 geeft Fred fietsvakanties op Mallorca, hij verhuurt en verkoopt daar ook fietsen, hij en zijn team geven begeleiding tijdens fietstochten over het eiland en wordt er een verblijf geregeld voor de gasten. Per jaar boeken ruim 4 á 5000 mensen een reisje bij Fred. Ook bekende sporters hebben een vakantie/fietsvakantie bij Fred in Mallorca geboekt, een aantal bekende namen zijn Leontien van Moorsel, de gebroeders Schleck en Richard Krajicek.

De op 30 oktober 1945 geboren Maastrichtenaar woonde tot zijn achtste levensjaar in de Jekerstraat en verhuisde daarna naar de Volksbondweg in Blauwdorp, daar woont hij nog steeds (al 57 jaar). Fred heeft de Lager School Maastricht gevolgd met aansluitend de Gondulphusschool. Groep 8 heeft Fred in Weert voltooid. Fred is trotse vader van twee dochters en en trotse opa van een kleinzoon. Veel kampioenschappen en vakanties vonden plaats in het buitenland, ik ben op ontzettend veel plekken geweest, mede dankzij mijn beroep. O.a. Venezuela, Colombia, Isla Margarita, Haïti, Hawaï, Curaçao, Australië, New Zeeland, Rusland, Polen, Canada, Marokko, Gran Canaria en natuurlijk Mallorca waar ik gemiddeld een half jaar per jaar van januari tot juni verblijf.

Leuk feitje? Ook Fred's dochter Letizia staat in het Guinness book of Records. Zij behaalde in 1987 een record omdat zij als jongste kon zwemmen. Op 3-jarige leeftijd behaalde zij haar zwemdiploma A en een paar maanden later B. Op 4-jarige leeftijd was Letizia in het bezit van een C-diploma! Haar moeder Tiny is zweminstructrice en trainde haar dochter zelf. Fred is helemaal weg van BMW's. Sinds 1969 rijdt hij onafgebroken BMW en daarnaast heeft hij als enige ruim 46 jaar een licentie gehad als profwielrenner. Fred zijn motto is genieten van je leven! Iedere dag weer opnieuw, de meeste hekel heeft Fred aan mensen die afspraken niet nakomen zonder iets te laten horen en het feit dat niet alles eerlijk gaat in het leven, bijv. mensen worden beroofd maar hebben geen recht om zichzelf te verdedigen. Dat vind ik ergerlijk! Net zoals bij de politie, ze kunnen soms niet naar behoren functioneren puur door de opgelegde regels en wetten. Daar zou verandering in moeten komen! De tijd van zijn leven zijn de 40 jaar dat hij samen is met zijn vrouw Tiny, 'dat is echt de tijd van mijn leven', ik leerde haar kennen op de dansvloer in Beek, ik weet het nog goed het was in café Onder aan de Adsté. Fred houdt van hedendaagse muziek en natuurlijk van de Golden Oldies uit de jaren 60-70 en 80. Zijn favoriete uitspraak is: Niets moet, alles mag! En samen uit, samen thuis! Hij is Katholiek en hij zegt dat komt me goed uit. Het zou een teleurstelling zijn als God niet bestaat. Verder verkiest hij Carnaval boven 'wegvluchten' uit Maastricht en Maastricht boven Mallorca.

Naor Bove

Tiny - Jael en Fred de Wereldrecord fiets
Carrière:
Fred Rompelberg werd in 1971 profwielrenner en heeft nog altijd een proflicentie, waarmee hij de oudste actieve profwielrenner ter wereld is. In 2007 werd hij nog automatisch geselecteerd door de KNWU voor het Nederlands kampioenschap op de weg. In de jaren 70 tot en met jaren 90 was Rompelberg vooral actief als stayer. Hij verbeterde een aantal keer het werelduurrecord achter zware motoren, en was in 1977 Nederlands kampioen in Utrecht achter zware motoren.
De ploegen waar Fred Rompelberg voor gereden heeft:

 

1971 Siriki-Munck - 1972 Indivudueel - 1973 Siriki-Munck - 1974 Robot-Gazelle/TI-Raleigh/TimOil-Novy 1975 TI-Raleigh - 1975 vanaf 25-03 Bonfrère-Rompelberg - 1976 - 1977 Frisol-Gazelle - 1978 Frisol-Thirion-Gazelle - 1979 Mini Flat-Boule d'Or - 1980 Mini Flat-V.D.B.- 1981 Mini Flat-Vermeer Thijs - 1982 Galli - 1983 Amko Sport -  1984 Beugels Assurantie‘n - 1985 Jan Willemsen - 1986 Nikon-Van Schilt-Elro - 1987 Vosschemie - 1988 Vosschemie-Thermosit - 1989 Thermosit-A.D.R. - 1990 niet actief als pof - 1991 Mini Flat - 1992 Majuna-Mini Flat - 1992 Majuna - 1993 ABN-AMRO Bank - 1994 IBIS-Hotelplan -1995 Ibis - 1995 - Vosschemie-RDM - 1997 Mini Flat - 1998 RDM-Asfra - 2002-2007 Spar-RDM.

Sinds 1993 organiseert Fred Rompelberg fietssportvakanties

Fred heeft 11 wereldrecords en één Europese Record. Fietsen heeft hem altijd bezig gehouden, het is ook belangrijk voor zijn geestelijke gezondheid. Zodra er iets niet lekker in zijn hoofd zit stapte hij op zijn fiets en even later kon hij weer de hele wereld aan. Op de een of andere manier werkte dat voor hem. Hij kan ermee doorgaan van 's morgens tot 's avond. Fred zou niet meer weten hoe vaak hij gevallen is in zijn leven maar weet wel nog goed dat hij bij de tweede poging om het snelheidsrecord te breken lelijk ten val kwam, met een snelheid van 232 km per uur viel hij en brak 24 botten in zijn lichaam. Hij rolde ruim 200 meter over de zoutvlakte, gelukkig brak hij geen armen of benen, Fred zat binnen één week weer op de hometrainer!

Aan pensioen denkt Fred nog niet, 'het is veel te leuk om te doen'!

Door Jean Nelissen kwam Fred op het idee om het wereldrecord te verbreken, een man waar hij veel respect voor heeft! Hij raadde hem aan om het record aan te vechten. Hij zei dat het echt iets voor hem was en na even denken besloot Fred om het een kans te geven. Het heeft in totaal 8 jaar geduurd, dit kwam mede doordat de auto waarmee we werkten niet optimaal in orde was. Hij slingerde bij hoge snelheden, daardoor ben ik twee keer keihard gevallen! De auto was onstabiel en zo raakte mijn trapper de grond. Mijn vrouw heeft zich flink verschrokken toen, maar gelukkig was het niet heel ernstig. Ik droeg destijds een dun leren wielrennerpak die mijn hele lichaam bekleedde. En natuurlijk een helm. Dat pak was echt een must, ik heb zelden een schaafwondje opgelopen.

De fiets werd speciaal gemaakt voor de pogingen. Zo had hij twee versnellingsbladen en een aangepast frame. Één trapbeweging op de fiets bracht een snelheid van 32 km/u. Je snapt dus wel dat ik door een auto getrokken moest worden om het ding in beweging te krijgen! De trapkracht was zo heftig dat ik anders niet vooruit kwam.

Bij de derde poging, dacht hij niet 'drie maal is scheeprecht'. Hij hoopte hier wel op maar bij slecht weer zou het afgelast worden. Je kunt natuurlijk niet rijden bij slecht weer. Op de dag dat de poging was vastgelegd, was het verschrikkelijk weer. Men was bang dat het niet door kon gaan maar opeens klaarde de lucht op. Het had de hele dag geregend en op het tijdstip van zijn aanval op het record scheen opeens de zon! Blauwe wolken zelfs. Het gaf hem goede moed en inderdaad haalde Fred het record. Even later stortregende het weer, voor hem een teken: God was with us that day! Het liefste wil Fred nog doorgaan met waar hij mee bezig is, dit geeft hem genoeg voldoening.

Naor Bove

Bron:Maastricht Nieuws,  site Fred Rompelberg,Wikipedia,  foto's site Fred Rompelberg,Maastricht Nieuws, Fred Essers.

eine terök