De Drei Sjoenste

(de drie Mooiste)

 

De Drei Sjoenste;

 

'De Drie Mooiste' oftewel 'De Drei Sjoenste' is een in het Maastrichts uitgevoerde realistische operette in 3 akte en geschreven door Jaques Pirson in 1928. 'De Drei Sjoenste' was een komische operette. Jaques Pirson was postbode van beroep en had als hobby het schrijven van operette's. De komische operette van de 'Drei Sjoenste' werd voor het eerst gespeeld door het toneelgezelschap van Fons Olterdissen. Zijn broer Guus had samen met Jean Pécasse de regie en het Symphonie orkest stond onder leiding van Guus Olterdissen.

 

De 'Drei Sjoenste' was zoals we toentertijd zeiden een 'Realistische Operette'. Jacques Pirson had in die tijd veel succes, het stuk was weken lang uitverkocht in de Bonbonniere. In die tijd betaalde men voor op de 'Baignoirs' (balkon) fl. 1,93, de 'stalles' fl 1,63, Parterre fl. 1,32 en Galerie fl. 0,97 .

 

De hoofdpersonen waren in die tijd een begrip en onvervalste stadstypes van Maastricht, ze bestonden uit: Pie de Bökkem, Ensinck de Kletskop en Flup de Koojstart.

In de jaren 20 was men aan het kanaal aan het werken en werd men gevolgd en bekeken door de Maastrichtenaren. Zo ook op een warme zomerdag door onze drie stadstypes Flup de Koojstart, Pie de Bökkum en Ensinck de Kletskop. Ze zaten daar op een bankje langs het water aan de Oude Maasbrug. Dat was in die tijde de 'huiskamer' van de Drei Sjoenste. Opeens viel Pie de Bökkum in het water en de mensen langs de kant schrokken, maar Pie zwom rustig naar de overkant en hing zijn hemd te droge aan het 'stranketsel' (balustrade)  van het kanaal. Hij was weer lekker afgekoeld en ging even later weer bij zijn vrienden zitten.

Echt veel is helaas niet bekend over 'De Drei Sjoenste'  als volkstypes van Maastricht, maar Flup de Koojstart was veedrijver bij het slachthuis. Hij was vooral bekend ervan, dat als een koe niet naar binnen wilde gaan hij heel hard draaide aan de staart van het beest. Vandaag zijn bijnaam Flup de Koojstart, het slachthuis lag in de negentiende eeuw naast het Pater Vinck Torentje aan de Jeker en was het openbaar slachthuis van Maastricht. Het water achter het Bastion de Vijf Köp werd niet voor niets de 'Bloodbaank' (Bloedbank) genoemd, dit was omdat men het slachtafval zo de Jeker ingooide.

Van Ensinck de Kletskop is minder bekend, alleen dat hij vroeg kaal was en de 'Kletskop' (Kale Kop/Kale) als bijnaam kreeg.

Pie de Bökkum die zwom graag in het kanaal, ook om de mensen te laten schrikken en had als bijnaam Hiering (Haring). Hij ging met zijn viskar langs de huizen en cafe's om haring en ander vissoorten te verkopen.

 

Naor Bove

Pie de Bökkem, Ensinck de Kletskop en Flup de Koojstart zijn mensen die echt geleefd hebben!

Flup, Keube en de Bolhoed waren toneelspelers, die de rol speelde van "De Drei Zwervers" in stukken van de Maastrichtse schrijver Bèr Hollewijn. Bèr schreef zogenaamde "Kèrmesstökker" (kermisstukken).

Rolverdeling: Flup werd gespeeld door Harie Loontjens, De Bolhoed werd gespeeld door Jan Hollewijn en Keube werd gespeeld door Giel Defesche, later gespeeld door Bèr Everaerts en Loe Ras.

 

Links de affiche uit 1928 gevonden op de site Mestreechtenere

 

 

                

Beeld van de Drei Sjoenste.                                  

Op de achterzijde : "Dréj Sjoenste" (mevr. de Groot - Maastricht) Internationale Poppententoonstelling "Stichting 1940-1945"

Links Flup de Koojstart, midden Pie de Bökkum en rechts Ensinck de Kletskop.

 

Bron: website: maastrichtonline,  mestreechtenere, Tekst site mestreechtenere, foto operettestuk Facebook, Foto Beelden mestreechtenere en Poppen mevr. De Groot uit Maastricht

Naor Bove

eine terök