GOOJENDAAG !

(goedendag - welkom)

Welkom op onze website, 'Ut Mestreechter Steerke'.

 

Deze site heeft als hoofdthema Maastricht oftewel 'Us Mestreech'. Ik ben geboren in de Lenculenstraat in het centrum va Maastricht, gedoopt in de St.Servaaskerk op het Vrijthof en mijn eerste school bezocht bij de nonnen 'Onder de Bogen'. Dus Maastricht en het houden ervan is mij met de paplepel ingegoten. Op 't Mestreechtersteerke gaan een aantal hobby's van mij hand in hand. Ik probeer de interessante aspecten, maar vooral de leuke wetenswaardigheden van en over Maastricht te verzamelen en deze tot een leesbaar geheel te vormen, het moet niet 'te lang' worden. ook al zeggen ze 'Mestreech is neet breid mr laank'. (niet breed maar lang). Hier wordt mee bedoeld dat Maastrichtenaren wel eens een woord kunnen uitrekken.


Waarom de naam Ut Mestreechter Steerke, het kon net zo het Ut Mestreechs Keteerke of De Mestreechter Geis zijn of welke andere naam dan ook. Echter 'Ut Mestreechs Steerke' laat me denken aan de o zo lekkere chocolade sterretjes die verkocht worden als
'Mestreechter Steerkes'.

 

Die werden vervaardigd van hoogwaardig chocola door de fa.van Torquis Chocolatiers op de Fort Willemweg 32 te Maastricht. Helaas zoals zoveel bedrijven is deze niet meer in Maastricht maar zit nu in Zeeland en is samengegaan met een ander bedrijf. De naam van dit bedrijf is P & T Chocolate. Gelukkig zijn ze hier en daar nog in het centrum te verkrijgen.

 

Voor meer foto's van/over Maastricht kijk op Foto's vaan Mestreech

of klik op de camera en bekijk mijn foto's op de website van Maastricht Digitaal

 

Veel plezier of zoals we in Maastricht zeggen 'Vl Plezeer' .

 

Disclaimer.

Het MestreechterSteerke is een website over Maastricht. De informatie die ik op deze site publiceer/verzamel wordt vooral gevonden op internet (o.a. Wikipedia, Facebook en Youtube, de bronvermelding is op de pagina's onderaan toegevoegd. Veelal wordt gebruik gemaakt van eigen foto's. De oudere met name zwartwit foto's op de website zijn indien bekend voorzien van bronvermelding. Bij veel van deze oude foto's is het vaak onmogelijk om de juiste bron te vermelden veelal omdat ik die krijg via derde of vindt op Facebook.

Het kan zijn dat er informatie of foto's op mijn website staan waarvan u denkt dat er copyright op zit of dat de geplaatste informatie niet juist of volledig is.

Mocht dit het geval zijn Mail me dan. Ik zal dan indien gewenst de website aanpassen. Samen komen we er wel uit...

 

 

Ik kan erg chauvinistisch zijn en (soms) ga ik te ver met mijn 'MESTREECH', ik verzamel alles van en

over Maastricht,

natuurlijk moet het wel leuk blijven en moet het betaalbaar blijven.

Alles wat ik tegenkom over Maastricht bewaar ik en voor boeken over Maastricht ga ik neuzen bij boekhandels en rommelmarkten, ik ben gek op de geschiedenis van Maastricht en vooral op bewoners ervan, die met hun eigentijdse kijk op het leven toch nog de kans zien waar het mogelijk is om een feestje te maken,  de zgn 'Mestreechter Geis'.  Het probleem is echter hoe meer je weet over Maastricht hoe meer nieuwe vragen er tevoorschijn komen.

 

Naast de vele dingen die Maastricht te bieden heeft ontbreekt er n ding en dat is een museum over de belangrijkste onderdeel van Maastricht en dat is de Maastrichtenaar (Mestreechteneer) zelf, de gewone (werk) man/vrouw, gelukkig zijn er mensen zoals Paul Berben die hier net zo over denken en die hiermee bezig zijn, helaas nog een lange weg te gaan.

Wat tref je zoal op de site aan !

  • foto's (kleur-zwart wit)

  • geschiedenis

  • Mestreechter Steerke (wisselend thema)

  • versjes

  • teksten liedjes

  • en nog veel meer

  • Veel Plezier / Vl Plezeer.

(foto's John Kerkhofs)