Villa St.Lambert

 

Villa St.Lambert

St.Lambertuslaan 3

Bouwjaar 1895

In het jaar 672 was Sint Lambertus bisschop van Maastricht en Tongeren. Hij was zeer geliefd en tot op de dag van vandaag wordt zijn naam geëerd. Niet alleen door de Maastrichtse Sint Lambertuskerk, maar ook door haar eigen Sint Lambertuslaan. En op de hoek van deze duurste straat van Maastricht, ligt daar Villa “Sint Lambert”; een dubbele eclectische villa uit 1895, die ons terug neemt naar de tijd dat de gegoede burgerij zich vestigde vlak buiten de oude muren van de stad. Notaris N.J. Jesse liet deze villa (de rechter zijde) als privé woning bouwen in een hoogwaardige, esthetische kwaliteit met gebruik van deels streekgebonden materialen en toepassing van bijzondere gevelornamentatie.

De Linkerzijde of het hoekpand de van Heylerhofflaan en de St.Lambertuslaan van de Dubbele VILLA in eclectische stijl, ca. 1895 werd gebouwd als kantoorwoning voor notaris N.J. Jesse, in 1906 voorzien van een tuinmuur en in 1909 van een ringmuur. In 1953 werd de tuinkamer van St.Lambertuslaan 1 verbouwd, waarbij de achtergevel op de begane grond is opengebroken. Omschrijving St.Lambertuslaan 1 heeft een rechthoekige plattegrond met een diagonaal op de gevelhoek geprojecteerde toren en een uitgebouwde tuinkamer aan de achtergevel. St.Lambertuslaan 3 heeft een rechthoekige plattegrond met een voorgevelrisaliet incl. erker en een achtergeveluitbouw. Beide panden tellen twee bouwlagen - behoudens de toren in drie lagen - met zolder- en souterrainverdieping, het geheel in dwarsrichting ten opzichte van de St.Lambertuslaan. St.Lambertuslaan 1 wordt gedekt door een schilddak met kruispannen. Bakgoten op decoratieve consoles. Hoogoplopende schoorstenen. Met zink gedekte dakkapel met rondboogfronton, vaasbekroning en klauwstukken. Dakkapel met klauwstukken op het achterdakvlak. De toren heeft een ingesnoerde spits met leien in Maasdekking, een overstek op geornamenteerde houten consoles en een smeedijzeren windvaan. St.Lambertuslaan 3 heeft een afgeplatte mansardekap met kruispannen op de dakschilden. Dakkapellen met spitsdaken gedekt door leien in Maasdekking en bekroond met een smeedijzeren nokpion. Insteekkap met topgevel. De diagonaal op de hoek geprojecteerde toren in drie lagen van St.Lambertuslaan 1 heeft in elke gevelzijde een vensteras, waarin drie rechthoekige houten T-vensters.

De gevel aan de Sint Lambertuslaan is voorzien van een vensteras met een dubbel houten kruiskozijn in de tweede laag, een dubbele houten terrasdeur met boven- en zijlichten en horizontale roedeverdeling in de eerste laag. De gevel aan de Van Heylerhofflaan is onregelmatig ingedeeld. In de oksel met de toren is de voordeur gesitueerd, links een vensteras over twee lagen met rechthoekige houten T-vensters en verspreid over de gevel enkele drie kleine ongelede vensters. Aan de achtergevel een uitgebouwde tuinkamer met balkon, gepleisterd en voorzien van imitatievoegen, waarin zowel een dubbele als een enkelvoudige tuindeur met zij- en bovenlichten. Balkon met vernieuwde balustrade, toegankelijk via een segmentboogvormige dubbele houten terrasdeur met verticaal ingedeeld bovenlicht. De gevel van pand nr. 3 heeft aan de Sint Lambertuslaan drie vensterassen. Risalerend rechtergeveldeel met aanzienlijke houten erker. Deze erker heeft dubbele houten terrasdeuren in een groot kozijn met boven- en zijlichten. Een dubbel houten kruiskozijn in de tweede laag. Een tuitgevel met rondboogfronton, schouder- en klauwstukken en rechthoekig houten T-venster bekroont het risaliet. In het terugliggende geveldeel twee vensterassen met rechthoekige houten T-vensters. De dubbele villa kenmerkt zich door een hardstenen plint met dorpellijsten en diamantkopmotieven, een bakstenen optrek in kruisverband met ornamenten in mergel, hardsteen en stuc: speklagen, venster- en deurlijsten met frontons, hoeklisenen, geornamenteerde kroonlijsten. De dubbele villa wordt aan de zijde van de Sint-Lambertuslaan omgeven door een recent smeedijzeren hekwerk. Het INTERIEUR van St.Lambertuslaan 1 is sterk gewijzigd. Slechts de stucplafonds zijn behouden gebleven in alle kamers op de begane grond en eerste verdieping, evenals de eikehouten trap met gietijzeren spijlen. Waardering De dubbele villa aan de St.Lambertuslaan 1,3 is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische (de vestiging van de gegoede burgerij buiten de oude binnenstad) en typologische ontwikkeling. Ook hadden de villa's op het moment van de bouw een belangrijke innovatieve waarde. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteiten van beide villa's.

Gevelsteen foto VMG

Ramen Begane Grond, foto MestreechterSteerke

Bron: Boek: Monumentengids Maastricht door Jac v/d boogard en Servé Minis, Website Rijksmonumenten, Foto's Wikimedia, Marinus en Partners, VMG, MestreechterSteerke.
eine terök