Intocht Sinterklaas 2018

'Sinterklaos 2018'

 

Sinterklaos dee heet gezaag..... oftewel Sinterklaas die heeft gezegd..., zo gaat een liedje dat met Sinterklaas vroeger veelal gezongen werd. Hedendaags is er altijd spanning tijdens de intochten van de goede heiligman. Voor en tegenstanders van Zwarte Piet schreeuwen om het hards en verliezen mijn inziens het belangrijkste uit het oog, de kinderen. Sinterklaas, wie kent hem niet en natuurlijk.... De ouders, grootouders en kinderen stonden al vroeg in de rij rederij Stiphout op de Maasboulevard. Met maar liefs drie boten ging men Sinterklaas tegemoet om hem met zijn gevolg te begeleiden op zijn laatste kilometers naar het centrun van Maastricht. Veel kinderen hadden haast om zo snel mogelijk op de beste plaats te staan om hem te begroeten, toe te zingen of zelfs een tekening aan hem te geven. Zoals vele jaren houdt Patrick van de Weijer de jeugd bezig met liedjes en spannende verhalen over de laatste meters van de Sint en zijn gevolg.

De spanning is voelbaar, er is gelukkig geen betoger te zien. Toevallig stond ik naast Math Hardy de Ingel vaan Mestreech was incognito en stond zonder vleugels aan mijn zijde met enkele kinderen te wachten op de aankomst. Het was een drukte van belang, en ko de koppen bijna niet tellen, wat een menigte. Enkele agenten hielden een oogje in het zeil, de zwarte pieten liepen heen en weer en zelfs op stelten snoep uit te delen aan de wachtende kinderen, de ouders werden ook niet vergeten en kregen pepernoten. uit volle borst werd gezongen Sinterklaos dee heet gezag, en ook ik zong mee, weliswaar in gedachte. De intocht bracht me terug naar mijn kinderjaren en de Sinterklaastijd, inderdaad nostalgische gedachte en emoties wisselen zich af. Ik vind het prachtig, de vrolijke kinderen, gekleed in sinterklaaspakjes, zwarte piet petten op met hun naam, sommige hebben een cape aan met de tekst 'hulppietje' erop. Kinderen denken niet aan racisme en of het goed of fout is, ze verheugen zich erop om hun schoen te zetten, op de verhalen, het lekkers en de cadeautjes. En dat, dat is Sinterklaas.

Alle statistieken van de wereld kunnen hier niet tegenop, leef niet in het verleden, of in de toekomst, maar leef nu. En geniet voor en vooral met de kinderen.

Zwarte pieten zaten op de boten en in de kleine boten van de Politie en de Reddingsbrigade en zwaaide driftig naar de kinderen op de brug en aan de kant. Toen dan eindelijk Sinterklaas voet aan wal zette en werd verwelkomd door onze Burgemeester Mevr. Penn te Strake werden de kinderen al snel ongeduldig, ze wilde hem toezingen en riepen dan ook om het hards 'SINTERKLAOS', 'SINTERKLAOS', de Sinterklaas zwaaide en liep langzaam richting koets, eerst even nog langs de aanwezige VIPS en gaf ieder kind een hand, de Pieten sprongen om hem heen en de harmonie van zwarte pieten stonden gereed. De Pieten gingen de mensenmassa in en deelde snoep en pepernoten uit en maakte desgevraagd selfies. Nog even zwaaien naar de mensenmenigte en op daar gaat de stoet richting Wijk om van daaruit via het centrum te eindigen in het Stadhuis.

En voor diegene die denken !  Hoe gaat dat liedje nou verder is hier de tekst:

Sinterklaos dee heet gezag 

Sinterklaos, dee heet gezag

Veer mage speule, veer mage speule

Sinterklaos dee heet gezag

Veer mage speule de gansen daag

Krik Krak sjiemlala, sjiemlala, sjiemlala

Krik krak sjiemlala, sjiem la la

Bron: They Bovens, Mestreechter Leedjes Cahier nömmer 1 op de website vaan DBNL

 

AON EDEREIN 'NNE SJOENE SINTERKLAOS GEWINS..

De foto's van de intocht/aankomst op de Maasboulevard kunt u zien in dit fotoalbum
Naor Bove
Bron en foto's: John Kerkhofs, liedje Sinterklaos, dee heet gezag Mestreechter Leedsjes Cahier. Nommer 1 DBNL

Aonvaank