Papyruszaal

'Theater aan het Vrijthof'

 

Ik ben altijd blij als ik een mailtje zie van John Vriezelaar van Maastricht Digitaal, nu ook weer. Hij vroeg of ik tijd had om op 01-10-2018 naar de persconferentie te gaan van de onofficiŽle opening van de Papyruszaal in het Theater aan het Vrijthof.  Natuurlijk, het is een gebouw waar ik persoonlijk niet zo vaak de gelegenheid om het te bezoeken om foto's te mogen nemen. Begin juni sluit het doek in de Papyruszaal in Theater aan het Vrijthof om op 4 oktober pas weer te open te gaan. Na 26 jaar trouwe dienst wordt de zaal gerenoveerd: akoestiek, techniek en bekleding voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Theater aan het Vrijthof viert de heropening met twee coproducties met de huisgezelschappen Philharmonie zuidnederland en Toneelgroep Maastricht. Concrete plannen voor de renovatie werden in 2016 gemaakt, al werd er natuurlijk al langer over renovatie van het monumentale pand aan het Vrijthof gesproken.

 

De 2e fase van de verbouwing zat er op en de Papyruszaal was up to date en is nu voorzien van een prachtige akoestische klank. De persconferentie ging van start in de Edmond Hustinxzaal en ging er ontspannen aan toe, dhr. Boelen directeur van het Theater a/h Vrijthof, een man met een trotse uitstraling was blij dat niet alleen de verbouwing bijna ten einde, het heeft ook nog eens plaatsgevonden in een kleine tijdbestek. De verbouwing van de Papyruszaal heeft plaatsgevonden in 118 dagen.

 

Dhr.Boelen vertelde dat tijdens een rondgang hij opgetogen geluiden hoorde komen vanuit de kleding ruimte van de dames, desgevraagd lieten de enthousiaste dames weten blij te zijn over de aanwezige kleerhangers, let wel men had net 2,5 miljoen euro uitgegeven aan deze fase van de verbouwing.  

Stefan Rosu van de 100 koppige Philharmonie zuidnederland spreekt vol enthousiasme over de nieuwe akoestiek van de Papyruszaal, het moet de 'Hilton' worden onder de Theaters.

Dhr.Serve Hermans, artistiek leider Toneelgroep Maastricht spreekt vol passie over de voorstelling van King Lear die ze gaan opvoeren tijdens de officiŽle opening van de Papyruszaal.

 

Als voorlaatste spreker kwam wethouder dhr. Jim Janssen, hij roemde de samenwerking van de verschillende partijen, Gemeente Maastricht maakte hier maar een klein deel van uit.

 

Cees Mulder legde uit hoe de klank was veranderd in de Papyruszaal.  Hij had de tip gegeven aan dhr. Boelen om eens alleen te staan in de Papyruszaal en dan vanaf het podium hard Ďhalloí te roepen, als het goed was zou de zaal dan antwoorden. Dhr. Boelen heeft dat geprobeerd maar na enkele minuten zijn poging gestaakt. Dhr. Mulder moest maar uitleggen wat hij precies bedoelde.  Hierna werd een timelaps getoond van de verbouwing van de Papyruszaal en gingen we naar de zaal zelf. Indrukwekkend is de grote van de zaal, de stoelen zijn vernieuwd en bekleed, ze zijn zacht en comfortabel. Naar een kleine uitleg hebben we de weg vervolgd naar het balkon zeg maar de 'Ingelebak'. De mensen van het Philharmonie zuidnederland gingen hun instrumenten stemmen en ondanks de afstand en kakafonie aan geluiden van de andere instrumenten kon je ieder instrument afzonderlijk horen. Wat dat betreft is de verbouwing goed gelukt, maar de echte jury, zullen de eerste bezoekers zijn van de openingsvoorstelling De honderdkoppige Philharmonie zuidnederland en acteurs van Toneelgroep Maastricht tonen het publiek op donderdag 4 oktober de mogelijkheden van de gerenoveerde zaal. Op zaterdag 6 october is de officiŽle opening met acht voorstellingen van King Lear van Shakespeare uitgevoerd door Toneelgroep Maastricht In fase 3 die in 2019 volgt, wordt ook de akoestiek op het podium verder verbeterd. 

Van links naar rechts, Edmond Hustinxzaal, Dhr. Boelen met pers en de Papyruszaal (foto John Kerkhofs)

Tot slot nog enkele weetjes: 

 • De wandkaatsers bestaan uit meer dan 500 onderdelen, in totaal ca 380m≤. 

 • De plafondkaatsers bestaan uit meer dan 150 onderdelen, in totaal 168 m≤. 

 • Er is 450 m≤ isolatie gebruikt voor de akoestiek.
  Er zijn ongeveer 200 lampen vervangen. Alles is nu LED (van zaallicht incl. noodverlichting tot stoelverlichting).
  1873m≤ is de totale oppervlakte van de vervangen bekleding en/of vloerbedekking: 1128m≤ in de zaal en 745m≤ in de foyers.

 • Heinz Ries (stoffeerder) en Jaak Vermeire (monteur zaalstoelen) hebben 26 jaar geleden al meegewerkt aan het leggen van de oude stoffering en de oude vloerbedekking.

 • 14 doeken akoestiek, variabel in afmetingen in totaal ca 200m≤.

 • 24 luidsprekers en 12 microfoons EAS systeem met in totaal 1930m aan boxenkabel.

 • 1300m m≥ aan steigerwerk, dat diverse keren gemodelleerd is ten behoeve van het inbouwpakket.

 • 1000m≤ aan tijdelijke vloerafdekking/werkvloeren is gebruikt tijdens de verbouwing.

 • Meer dan 1km aan balkhout

 • 22 weken bouwtijd

 • 118 dagen duurde de verbouwing

 • Totaal kosten 6.35 miljoen

Voor meer foto's kunt u terecht op de volgende link (klikken op de camera of op deze link).
Naor Bove
Bron: Website theater a/h Vrijthof.  Foto's John Kerkhofs.

Aonvaank