Uitspanning Köbbes

(Köbbeseen favoriete ontspanningsplek in Maastricht)

Köbbes een ontspanningsplek aan de Maas.

Ooit was uitspanning Köbbes aan de Maas die tot ca 1900 grondgebied van Gronsveld was en tegenwoordig in Heugem (Maastricht) ligt een populaire plek voor de Maastrichtenaren om te ontspannen, tegenwoordig is er niets meer van over. Als je oude foto’s ziet van Frans Lahaye uit 1938 die men onlangs heeft ‘ontdekt’, kun je je wel een voorstelling maken hoe het is geweest. Frans Lahaye geboren in Antwerpen was opticien en had in Duitsland een fotovakschool gevolgd, vestigde zich in Maastricht als reportagefotograaf met als vakgebied architectuur en kunstfotografie, hij maakte niet ‘zomaar’ een foto, hij wachtte het juiste moment af, alles moest op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Lahaye woonde in de Lage Barakken in Wyck, later had hij een studio op de Brusselsestraat.

Nu terug naar Köbbes, waar het precies heeft gelegen is bijna niet meer terug te vinden. Grindbaggeraars hebben in de afgelopen tientallen jaren weinig tot niets overgelaten van het van oudsher landschap langs de Maas. Het moet gelegen hebben tussen Heugem en Oost Maarland, iets ten Zuiden van kasteel De Hoogenweerth op de Oostenlijke Maasoever, het populaire ontspanningsoord Köbbes. J.F. van Agt schijft in een boek over Zuid-Limburg als ‘schilderachtig gelegen’. Hij merkt op dat het gebouw een sluitsteen uit 1834 heeft en dat er later een uitbreiding bij het huis is bijgebouwd. Menige Maastrichtenaar moet hier vroeger  een onvergetelijke zondagmiddag hebben doorgebracht aan het water, het was de tijd dat er nog ‘gewoon’ in de Maas gezwommen of pootje gebaad kon worden. Naderhand genietend op het terras vol met klapstoelen, een speeltuin met een joekel van een familieschommel. De naam Köbbes is waarschijnlijk afgeleid na een van de uitbaters, Jacobus Lamkin oftewel Kobus, dat is waarschijnlijk later dan naar Köbbes verbasterd.

Over Köbbes zelf is weinig bekend, er is nauwelijks iets gedocumenteerd, het begint in 1834, het was destijds bekend onder ‘Aan ’t Veer’ er werd een huis gebouwd dat later uitgebreid werd met een café, voorheen had er nog een huis gestaan dat te zien is op een kaart van 1775 met de naam ’t wit huisken’. Naast het pand van 1834 lag een nog kleinere huis dat in eigendom was van de bekende brouwerijfamilie Marres uit Maastricht, deze verhuurde het als woonhuis. De café werd uitgebaat door fam. Claessens, echter na de overstroming van de Maas in 1926 had men besloten om Café Köbbes van de hand te doen. Het werd overgenomen door Pie en An Ummels en hun aangenomen dochter Lieske. Men kon ook per boot de Maas oversteken, men moest wel hard roepen, als men hard genoeg geroepen had werd met door Pie met een houten roeiboot opgehaald en overgebracht.

Toen in 1947 rederij JaniHudi uit Woudrichem startte met een veerdienst tussen onder andere Köbbes en Slavante  met hun chique salonboten afmeerden bij de steiger van Köbbes kwamen er steeds meer bezoekers, zelf schoolreisjes stonden op het programma. In de jaren zestig werd met welke reden dan ook Köbbes gesloopt, het enige wat er nog aan herinnerd zijn de foto’s en het in de buurt gelegen straatje ‘Köbbesweg” 

Voor meer informatie kunt u terecht bij oud Heemkundevereniging Gronsveld/Rijckholt het artikel Frans v/d Weerdt in het boekje van Grueles van april 2001, 21e jaargang nr.1 Heemkundig vereniging van Gronsveld/Rijckholt (va blz36) PDF bestand.

Alles over JaniHudi kunt u elders op deze site lezen.

De foto's van Frans Lahaye, met rechts op de foto Frans Lahaye zelf met vrouw of vriendin.

Rederij ‘JaniHudi’ had ook andere bestemmingen zoals: de ruďne Lichtenberg of het Steinerbos, een nieuwe toeristische attractie, of ‘nao Köbbes’. Dat was een zeer populaire bestemming voor Maastrichtenaren. Het was oorspronkelijke als boerenbedrijf gevestigd in 1834, maar werd rond 1900 vooral bekend als uitspanning voor vrolijke uitstapjes. Op zwoele zomerdagen was het een ‘va et vient’ (restaurant) van Maastrichtenaren die verkoeling zochten op het terras onder het dichte schaduwrijke bladerdak van een aantal stevige lindebomen.

De grootste attractie voor de jeugd was de speeltuin. Er voerde wel een zanderig pad over land naar Köbbes, maar de uitspanning was gewoon het best te bereiken over het water van de Maas met de boten van Echo of JaniHudi.

Bron: De Limburger 10 januari 2014 door Jef Bastiaens, Website Grueles specifiek het artikel Frans v/d Weerdt in het boekje van Grueles van april 2001, 21e jaargang nr.1 Heemkundig vereniging van Gronsveld/Rijckholt (va blz36) PDF bestand. of Grueles van sept 2006, 26e jaargang nr.3 Heemkundig vereniging van Gronsveld/Rijckholt (va blz114) PDF bestand  en Artikel Zicht Op Maastricht van vrijdag 29-08-2008 door Ted Reckman en Jan Janssen uit Weekblad De Ster. Foto's via Printerest.

 

Aonvaank