Mariabeeld

(Mariabeeld)

 

Mariabeeld?

 

In Maastricht herinneren veel locaties aan de bezetting en de bevrijding van de 2e Wereldoorlog:

Ingemetseld in de gevel van het pand op de hoek Cortenstraat / Koestraat 2 bevindt zich een Mariabeeld, vervaardigd door Charles Vos (1888-1954), ook wel de 'Stadsbeeldhouwer van Maastricht' genoemd.

Het beeld, in de volksmond genaamd ‘Onze Lieve Vrouw van den Goeden duik’, behoort tot een groep van negen beelden langs de zogenaamde 'bidweg': zie de website Sterre Der Zee Bidweg.

Gemaakt van gebakken klei, en vervolgens geglazuurd in verschillende kleuren, werd het beeld geplaatst in 1946. Het verhaal achter het beeld is als volgt: in 1943 moesten vier jongens tijdens de Duitse bezetting onderduiken. Zij werden na enige tijd ontdekt bij een boer in het stro. Vervolgens werden zij gevangen gezet in een school, van waaruit twee van de vier jongens wisten te ontsnappen. De twee anderen werden overgebracht naar een gevangenis, waaruit ze aan het einde van de oorlog wisten te ontsnappen. Uit dankbaarheid voor het behoud van hun zoon, gaven de ouders van één van de onderduikers aan Charles Vos de opdracht om een afbeelding te maken van Maria als beschermster van de onderduikers.

Maria is afgebeeld staande ten voeten uit, met vooruitgebogen knieën, afgebeeld op een wolk. Op haar rechterarm draagt zij het zittende kind Jezus. Haar linkerhand houdt de voeten van Jezus vast. Haar blik is op Jezus gericht. Over haar witte kleed draagt zij een openvallende blauwe mantel, waaronder zich aan weerszijden twee onderduikers schuil houden. Jezus, met uitgestrekte armen, kijkt naar de onderduikers. Hun smekende blik is naar boven gericht op Maria en Jezus. Linksboven, naast het hoofd van Maria, is op de achterwand een bom (V2) afgebeeld. Aan de andere zijde een duif met vredestak. Bovenaan staat: 1940 1945. Op de banderole beneden staat rechts op een rood schild de stadsster van Maastricht; aan de andere zijde op een blauw schild een vallende ster.

 

 

De Bidweg die vertrekt vanaf de eerste Franciscanenkerk (nu pand Regionaal Historich Centrum Limburg aan de St.Pieterstraat via de Maastrichter Heidestraat naar de Witmakerstraat.

Dan de Kapoenstraat en de Sint Jacobstraat, rechtsaf in de Bredestraat naar het Onze Lieve vrouwe Plein en via de Koestraat en de Stenen Brug naar het beginpunt op de Sint Pieterstraat.

Een plattegrond van de route is hier te downloaden of via de website Sterre Der Zee Bidweg.

 

Naor Bove

Bron:Historia Traiecti ad Mosam, website Sterre Der Zee Bidweg, van der Krogt,   foto John Kerkhofs.

eine terök