Jean Prick

(Bugatti maan in hart en neere)

Jean Prick?

Jean Prick  1937 - 2019

Jean Prick een man met een passie, iedereen in Maastricht, Limburg of misschien wel in Nederland kent de naam Jean Prick als die man die hevig geëmotioneerd op de televisie bij het programma Showroom in 1980 te zien was omdat zijn vader hem zijn geliefde Bugatti had afgenomen omdat hij door het oranje/rood stoplicht was gereden in Hamburg toen ze op weg waren naar een rally in Denemarken.  ‘Zijn vader zei dat hij nooit meer een Bugatti zou rijden’. Na de dood van zijn vader erfde mede dankzij zijn zus en broer toch een Bugatti, een model T57 Ventoux 3300 cc, 135 pk met 8 cilinders uit zijn geboortejaar 1937.

Een man die zijn vrouw zou willen ‘verkopen’ of aan iedere Nederlander een gulden willen vragen om een door hem zo geliefde Bugatti te kunnen kopen. Gek genoeg verklaarde hij bij de afscheidsfilm van Showroom in 1989 kwartier waar elke geïnterviewde van de uitzendingen nog eens de revue passeerde. Jean  komt aan het woord op 54.42 min van een uitzending uit 1983. Op de vraag of Jean veel reacties heeft gehad over het 'verkopen van zijn vrouw' vertelde hij dat hij inderdaad erg veel reactie heeft gehad op de uitzending en enkele op de 'verkoop van zijn vrouw', er was een man die hem belde en vroeg wat zijn vrouw moest kosten, toen Jean zei 300.000 gulden zei de onbekende man 'gekke Prick' en gooide de telefoon neer, Jean is nooit achter de identiteit gekomen van deze persoon. (Deze uitzending is terug te zien op YOUTUBE (54.42 min) onder deze LINK). 

Jean Prick, naast vader, opa, Bugatti liefhebber was vooral een fotograaf, vele kennen zijn zaak op het Amorsplein, menig Maastrichts stel heeft een bruidsreportage gemaakt door Jean Prick en in vele cafe’s hangen zijn zwartwit foto’s op spaanplaat geplakt met een door hem zelf geschilderde zwarte rand en zijn stempel achterop.  Jean Prick die niet weg te denken is bij de InterClassics beurs in het Mecc, zijn laatste beurs, zijn grootste wens heeft hij afgelopen januari 2019 middels de wensambulance nog kunnen bezoeken.  Jean Prick verhuisde ieder jaar weer een deel van zijn inboedel vol met memorabilia richting het MECC, zijn ‘stand’ zag er dan ook steevast uit als een gezellige woonkamer. De beurs die mede dankzij hem zo groot is geworden zal nooit meer hetzelfde zijn.

Die liefde was niet vreemd, de familie had meerdere Bugatti’s in haar bezit en zo raakte Jean - die niet toevallig naar de zoon van Ettore Bugatti was genoemd - besmet met het Bugatti-virus. Prick beschreef de Bugatti’s als “de superauto’s van de wereld”.Zijn vader Guillaume Prick 1908-1983 (De Paus der Bugatti’s) was tenslotte de oprichter van de Bugatti Club Nederland en zijn vader Guillaume, die in 1958 de eerste Bugatti-rally van Neercanne naar de 24 uur van Le Mans organiseerde. Op de foto rechts dhr. Guillaume Prick tijdens de BCN rally.

Ik kreeg nog een mooi berichtje van mevr. Kitty Goubet-Prick:

Mooi verhaal van Jean..mijn vader heeft me eens verteld....dat Jean nog familie was ver weg..
Ik weet wel nog een leuke anekdote..toen mijn ouders 25 jaar getrouwd waren en hij foto's zou maken.
Echter na een uurtje was hij weg en liet hij zijn toenmalige vrouw verder foto's maken...'want hij ging naar Italy...naar de Bugatti fabriek/race'..

Dit is alweer 43 jaar geleden, als mijn vader nog geleefd had, waren ze dit jaar 68 jaar getrouwd!

Heeft u ook nog anekdotes of denkt u dat er nog iets ontbreekt dan kunt u een mail sturen naar info@mestreechtersteerke.nl

 

De Wensambulance,

Dochter Chantal wist dat haar vader deze keer het MECC niet kon voorbereiden en heeft zei met haar man en moeder en een aantal goede vrienden samen ervoor gezorgd dat haar vader donderdag 10 januari 2019 met de wensambulance naar het MECC, zijn 2de thuis is kunnen gaan en natuurlijk moest dit keer groot gevierd worden met ontvangst van confetti, taart en gebakjes en om haar vader te ere heeft zei voor diegene die geholpen en voor de organisatie van het MECC shirts laten maken, het was een prachtige dag en haar vader Jean was zo trots, hij vertelde iedereen die naar hem toe kwam op de stand dat zijn dochter het fantastisch had gedaan en een echte Prick is.

Op de foto's van links naar rechts het ontvangst, de taart en dochter Chantal Prick laat haar vader de shirts zien.

 
Een aantal filmpjes met Jean Prick en zijn Bugatti’s zijn te vinden op YouTube

Showroom 14 oktober 1980 de hele uitzending mbt Bugatti met een geëmotioneerde Jean Prick.

Over Jean 'Bugatti' Prick

Showroom 14 oktober 1980 compilatie Emotionele Jean Prick en 'verkoop' van de echtgenote.

Fotocollages van verscheidene jaren Interclassics MECC Maastricht gemaakt door John Kerkhofs.

Het afscheid van Jean Prick mooi verwoord door Chapeau Magazine in persoon van Jo Cortenraedt gepubliceerd op 26 januari 2019 en te vinden op de blog van Chapeau Magazine

Naor Bove

Bron: Interclassics Maastricht De Limburger, 1Limburg, De Telegraaf,  Autoblog, Foto Jean Prick in zijn fotozaak op het Amorsplein beschikbaar gesteld door Mat Gulikers via FB, foto G.Prick, Bugattibuilder, foto Jean Prick Bugattibuilder, fotocollage ontvangst Jean Prick in het MECC beschikbaar gesteld door mevr.Chantal Prick, fotocollage  Bugatti InterClassics MECC John Kerkhofs..

Speciale dank voor de mooie aanvulling en foto's van mevr Chantalle Prick en de Wensambulance Limburg.

eine terök