Villa Regout

 

Sint Lambertuslaan 8

Villa Regout

Deze villa werd in 1895 gebouwd in opdracht van M. en E. Regout. In stedenbouwkundig opzicht vormde het gebouw vroeger het zuidwestelijk hoekaccent van het ronde plein op de kruising Sint Lambertus aan en de Prins Bisschopssingel. De villa heeft in tegenstelling tot de andere grote vrijstaande villa’s een rustige en klassieke opbouw en gevelindeling. Het rechthoekige bouwwerk bezit een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardekap. De voorgevel is gemetseld in rode bakstenen en rust op een hardstenen plint, waarin de souterrainvensters zijn uitgespaard. De gevel wordt ingedeeld door lisenen en horizontale speklagen in pleisterwerk en de vensteromlijstingen dragen een sluitsteen met diamantkop-versiering.

De voorgevel bezit vijf vensterassen, waarbij de middelste vensteras iets naar voren springt als een risaliet. Boven de gootlijst wordt deze middenas nog extra benadrukt door een grote dakkapel met frontonbekroning. De twee flankerende dakkapellen zijn bescheiden van afmeting en hebben een timpaanvormige bekroning. Het ontwerp van deze villa wordt toegeschreven aan de Luikse architect S.J. Rémont, die samen met zijn vader  J.E. Rémont in 1879 ook betrokken was bij de bouw van de Villa Wyckerveld, die ook in opdracht van Eugene Regout werd gebouwd.

                                      

Bron: Boek: Monumentengids Maastricht door Jac v/d boogard en Servé Minis, Website Rijksmonumenten, Foto's Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, MestreechterSteerke.
eine terök