De Eurohal op de Greend

(De Eurohal op de Griend )

De Eurohal op 'De Greend'

De Eurohal op de Griend, daar waar eerst de Helihaven was gevestigd tot 1967 werd op 11 december 1973 de eerste heipaal de grond ingeheid de 'Eurohal' werd in zes weken gebouwd en was gebruiksklaar op 19 maart 1974, de eerste beurs was de BBB (horeca) beurs. Tot die tijd was de Eurohal gevestigd op de Plenkertstraat  in Valkenburg (1961). In deze hal werden beurzen, tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. De activiteiten in de Eurohal richtten zich op de inwoners van Zuid-Limburg en de vele toeristen die deze regio jaarlijks bezoeken

Het aantal activiteiten in de Eurohal groeide, maar de capaciteit van 12.500 m2 verdeeld over drie hallen was te gering voor alle evenementen die men er wilde organiseren. Daarom werd de Eurohal in 1974 naar Maastricht verplaatst. Een belangrijke reden voor deze verhuizing was de sociaal-culturele en economische betekenis, die een congres- en tentoonstellingscentrum voor de gemeente Maastricht zou vervullen.

In 1973 nam de Maastrichtse gemeenteraad na twee raadsvergaderingen het voorstel van Eurohal-eigenaar Jan Huynen aan om de hal naar naar Maastricht te verhuizen. Burgemeester Baeten heeft hier een belangrijke rol ingespeeld. In een vergadering heeft Burgemeester Beten gezegd: "Ik hoop dat ik nooit, op welk tijdstip dan ook, zal moeten zeggen: het spijt mij, maar één van de dingen die mij altijd voor de geest hebben gestaan was niet de Eurohal , maar het grotere geheel".

Begin Maart 1974 werd opgebouwd op De Griend in de Maastrichtse wijk Sint Maartenspoort. In maart 1974 vond er de eerste beurs plaats, de horecavakbeurs BBB. Enkele thans nog terugkerende evenementen, zoals de beurs Alles voor Eva (thans: Lentebeurs) en de kunstbeurs Pictura (Jacques van Rijn (inmiddels 84) organiseerde in 1975 voor het eerst de schilderijententoon-stelling Pictura, de voorloper van TEFAF, in de Eurohal. Van Rijn, die als PR-medewerker werkte bij DSM, deed het er in zijn vrije tijd bij. “We begonnen met niks, maar we wisten dat we alleen konden slagen als we de lat heel hoog zouden leggen.” Eigenaar van de toenmalige Eurohal, Jan Huynen: “De eerste tien edities heb ik niks aan de beurs verdiend. Het budget kregen we rond door de winst die we maakten met de wielerzesdaagse en Alles voor Eva. Daarna namen de handelaren bij de overgang naar het MECC de beurs over”), vonden oorspronkelijk in de Eurohal plaats. In 1983 nam de gemeenteraad van Maastricht het besluit een nieuw congres- en beurzencentrum te bouwen in Randwyck. Na de opening van het MECC werd de Eurohal in 1991 gesloopt en werd op het terrein het Griendpark aangelegd.

In 1984 werd op het terrein in Randwyck de eerste paal geslagen door staatssecretaris Piet van Zeil. Het eerste evenement in het MECC, oorspronkelijk Maastricht Euro Centre genaamd, vond plaats in januari 1988. De officiële opening door Prinses Margriet vond plaats op 23 september 1988.

In 1990 werd een samenwerkingsverband aangegaan met Amsterdam RAI dat op 1 januari 1996 resulteerde in een 75% meerderheidsbelang. 25% van de aandelen bleven in handen van de Gemeente Maastricht. In 2013 kwam een einde aan deze samenwerking en werden de RAI-aandelen overgenomen door de gemeente Maastricht. Het congres- en beurzencentrum werd ondergebracht in een nieuwe bv met een onafhankelijke raad van commissarissen

Bouw van de Eurohal

Mevr. Baeten openet de Lentebeurs - Het nationale Golddelversspel en bezoekers Lentebeurs

Burgemsster Houben en Directeur Kaptein van de Sphinx - Tentoonstelling Beeldende Kunst Limburgse Kunstenaars en Pictura dr. Co Greep en dhr. Rob Noortman

enkele Beurzen waren:

19-03-74, de eerste beurs de 20ste horecavakbeurs de BBB

Carnavalsfeest georganiseerd door de AVRO

Foto rechts eigenaar Jan Huynen voor zijn 'Eurohal'.

Lentebeurs (Alles voor Eva) geopend mw.Baeten vrouw Burgemeester Baeten.

Industriële drielandenbeurs

Televisiespel KRO gouddelverspel tgv restauratie St.Servaaskerk

Officiële opening van de universiteit Maastricht met koningin Juliana met een uitvoering van De Keizer van St.Pieter.

Beroepenmarkt

Pictura, voorloper van TEFAF

Pasar Malam

Telebingo met Mies Bouwman

Foto rechts, niet iedereen droeg de Eurohal een warm hart toe.

Viering tentoonstelling/jubileum Sphinx 150 jaar

Expositie beeldende kunst Limburgse kunstenaars waar de 10.000 ste bezoekster een catalogus van Trajecta in ontvangst mocht nemen.

Seniorenbeurs

Bron. Wikipedia MECC,site MECC, Mestreech Online. Foto's bouw Eurohal Limburgs Erfgoed, Foto's beurzen Eurohal Limburgs Erfgoed, Frits Widdershoven.

Aonvaank