Dodenherdenking 2019

'Koningsplein'

 

Dodenherdenking 2019.

Koningsplein of Herdenkingsplein, de een aan de rand van het centrum, de ander in het centrum. Waarom niet beide, het gaat tenslotte om de herdenking, zodat niemand dit vergeet. Een Amerikaanse truck uit de 2e WO, een delegatie van de Stadsschutterij Maastricht, Gele Rijders, Math Hardy alias ‘De Ingel’ en de Ingel op een voetstuk van Wil van der Laan hielden een oogje in het zeil. Prachtig om te zien dat er toch meer dan 200 mensen aanwezig waren bij de herdenking. Twee overvliegende vliegtuigen gaven de herdenking een beetje extra.

Ik heb de ‘alternatieve’ herdenking bezocht op het Koningsplein, door vele Maastrichtenaren de enige plek waar de herdenking op zijn plaats is. Op deze plek werd jaarlijks de officiële herdenking herdacht. Toen de bouw van de A2-tunnel begon moest het 4 Mei Comité uitwijken naar een andere locatie, dit werd het Herdenkingsplein. Als de werkzaamheden aan de A2-tunnel afgerond waren dan zou men terugkeren naar de oorspronkelijke locatie. Het Maastrichtse 4 Mei Comité heeft besloten om niet meer voor het Koningsplein te kiezen maar alleen nog voor het Herdenkingsplein.

De inwoners van Maastricht Oost hebben nu een eigen comité opgericht. Zij organiseren wel een dodenherdenking bij het Limburgs Bevrijdingsmonument dat op  13 september 1952 werd onthuld en gemaakt is Charles Eijck.  Officiële bronnen spreken van ruim 500 bezoekers van de dodenherdenking op het Koningsplein. Bij de herdenking werden onder andere kransen gelegd door buurtnetwerken Wittevrouweveld en Wyckerpoort, St. Vrijheidspark, de Maastrichtse Stadschutterij, het Inloophuis Veteranen en PvdA Maastricht.

Het Limburgs Bevrijdingsmonument:

Het monument bestaat uit een achttal figuren in brons, geplaatst op een terras lang 26 meter en breed 16 meter waaruit de sokkel bestaande uit vier treden, oprijst. Deze onderbouw is uitgevoerd in beton. Het gedenkteken symboliseert de bevrijding door het Amerikaanse leger, de activiteit der verzetsorganisaties, de terugkeer van Nederlandse gevangenen, de vreugde om de herwonnen vrijheid, de hervatting van de arbeid voor de wederopbouw en de rouw om de verliezen, die tijdens de oorlog waren geleden. Bij Raadsbesluit d.d. 22 april 1952 werd de schenking van dit monument door de raad aanvaard.

Voor meer informatie mbt voorstelling en plaatsing van het Limburgs Bevrijdingsmonument kijkt u elders op deze site onder Beelden en 'Oorlogsmonnúmint Keuningsplein'

Gouverneur Bovens liet dit jaar verstek gaan hij woonde de herdenking bij in Roermond, de Gemeente Maastricht laat de keuze over aan het comité.

Voor een impressie kunt u gaan naar het fotoalbum, klik op de camera of hier.

                                                         
Naor Bove
Bron Website Thuis in Maastricht George Seelen, L1 Arthur Hubers. Foto's: John Kerkhofs

Aonvaank