Levensvreugde

(Beeld Levensvreugde - Kinderbijslag)

Beeld 'Levensvreugde' Grote Looierstraat:

 

Hoog op een zuil die afkomstig is uit de Okzaal van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek bevindt zich een monument dat de sociale zorg in Maastricht uitbeeldt: een trotse moeder met haar vier spelende kinderen. In 1956 krijgt de in Amsterdam geboren Maastrichtse kunstenaar Willem Hofhuizen de opdracht van de commissie Hulpverlening aan beeldende kunstenaars. De onthulling in de Grote looierstraat vond plaats op zaterdag 22 juni 1957 en werd verricht door loco burgemeester Gijbels in het bijzijn van enkele autoriteiten. In de volksmond wordt dit beeld ook wel "het monument van de Kinderbijslag " genoemd.

 

 

Artikel 'Levensvreugde'

De Trompetter/De Maaspost woensdag 9 april 2014 Jef Bastiaans

Waarom dit monument op zo’n hoge zuil moes staan ? Er zal ongetwijfeld een goede reden voor zijn geweest. Om dit beeld te bekijken heb je of een ladder nodig of een verrekijker. De Maastrichtse Amsterdammer Willem Hofhuizen ontwierp dit beeld ‘Levensvreugde’  in 1956. Hij genoot zijn opleiding in Amsterdam aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Hofhuizen was een zeer getalenteerd schilder-kunstenaar en genoot bekendheid. De Maastrichtse schilder Petran Vermeulen was zijn vriend, hun meningen liepen nog al eens uiteen. Willem Hofhuizen overleed in 1986 in Maastricht.

Een ander beeld meer in het oog springend was dat van Olterdissen  (op dit moment aan restauratie toe). Wat mij onlangs opviel was de illustraties in de ‘diksjenaer’ van Endepols die van zijn hand zijn!

In 1956 legde hij de laatste hand aan het beeld ‘Levensvreugde’. Een jaar later kwam oud wethouder en tevens Loco Burgemeester Frits Gybels met enkele wethouders waaronder, Roovers, Debatz, de Vries en Sleebe onder grote belangstelling dit monument door Maastrichtenaren het monument ‘vaan de kinderbijslaag’ betitteld onthullen. We schrijven dan 22 juli 1957. Als het juist is was hij met enkele andere kunstenaars zoals Dries Engelen de vader van de eerste Jeu de Boules-club aan de Grote Looierstraat.

De pilaar is  afkomstig van de okzaal van de Onze Lieve Vrouwekerk, deze stond eerst met zijn tweelingbroer bij de Pater Vinktoren , nu staat eentje op de Grote Looierstraat en de ander op het Amorsplein.

Naor Bove

Bron: Trompetter/Maaspost door Jef Bastiaans, Het Maastricht Boek, Website: Van der Krogt,  foto Het Maastricht Boek en MestreechterSteerke.

eine terök