Frank Steijns

(Stadsbeiaardier !)

 

BM’er Frank Steijns, wie kent hem niet !

Als je hem al niet kent van zijn optredens bij het  Johann Strauss Orkest van Andre Rieu dan zal je hem toch zeker wel gehoord  hebben tijdens een bezoek aan de Maastrichtse binnenstad, hij is namelijk de stadsbeiaardier van Maastricht , Heerlen en Weert. Frank laat via zijn handen de klokken spreken of zogezegd zingen.

Vijf jaar, dat was de leeftijd waarop Frank (geb 25-12-1970) al wist wat hij wilde worden, namelijk beiaardier, zijn vader Mathieu Steijns was stadsbeiaardier van Maastricht sinds 1952. Frank zegt “ik was nog een klein jongetje toen hij in 1976 in de Sint Servaas het nieuwe carillon inspeelde. Het oude was afgebrand in 1955. Het hele Vrijthof stond vol. En ik dacht: dat wil ik ook. “

Frank Steijns studeerde viool, muziektheorie en orkestdirectie aan het Lemmeninstituut in Leuven en volgde daarnaast een opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Frank was te horen in heel Europa en ver daarbuiten. Naast klassieke muziek speelt hij ook graag de ‘nieuwste hits’ via het carillon en zelfs voor gothic en hardrock deinst hij niet voor terug.

In 1997 volgde hij zijn vader als Stadsbeiaardier op, hiermee is hij de 13e stadsbeiaardier van de gemeente Maastricht . Elke zaterdag om 12.30 uur bespeelt Frank het historisch stadscarillon in de toren van het Maastrichtse stadhuis en bij speciale gelegenheden ook het carillon van de St. Servaaskerk.

Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze een carillon bezitten, nou Frank dus. Hij heeft een mobiele carillon is een muziekinstrument dat bestaat ui 43 bronzen klokken en is het voormalig concertcarillon van Andre Rieu dat tijdens zijn World Tour van 2007 en 2012 meer dan 170.000 kilometer aflegde over de gehele wereld. Het carillon is uniek en kan zowel binnen als buiten  worden opgebouwd en bestaat uit 6 modules die door elke deur passen.

In 2005 stal hij de show door tijdens de Vrijthofconcerten van Andre Rieu de toren op en af te rennen om het Servaascarillon te bespelen. In navolging van dit concert speelde hij solo tijdens de Rieu Wereld Tour 2006 op zijn eigen mobiel carillon van 43 klokken. Daarmee verzorgt hij ook concerten en educatieve projecten.

Hij heeft een missie en dat is de klokkenmuziek hip maken, hij wilt laten zien maar vooral laten horen dat er niet alleen kerkmuziek mee gemaakt kan worden.

Het carillon van het stadhuis is het pičce de résistance van de barokke klokken gietkunst. Ook de orgels van de Sint Servaas en de Onze Lieve Vrouwebasiliek zijn van subliem niveau. Elders op deze site vindt u alles over het stadscarillon. (klikken)

 

Een leuk stukje over Frank Steijns en 'ziene kareljong' op het festival Bruis van 2018 geschreven door Paul Berben is terug te vinden op de site pagina van Thuis in Maastricht, hier de link.

Naor Bove

Bron:Website,Franksteijns, Wikipedia, FACEBOOK, Artikel: Chapeau Magazine, De Limburger vrijdag 31-08-2018 door Pascal Thewissen. Foto Wikipedia.

eine terök