Ziesjoem

(Zeeschuim)

Waar Ziesjoem verschijnt daar is het feest, vooral de festivals die ze afgelopen jaren hebben georganiseerd bij café 't Pothuiske aan het Bat zijn geweldig, de liedjes zoals Lekker Menneke en 'Friete' wie kent ze niet.

Maar wie is Ziesjoem:

De Ziesjoem! werd in 1988 opgericht, en bestond toen uit 6 personen; Mario Verhoeven, Ingrid Paulussen, Henny & Eric Slangen en Marly & Jos van Herpen.Ziesjoem! trad voornamelijk op tijdens bedrijfsfeesten en personeelsfeesten op de boten van Rederij Stiphout in Maastricht. Jos was destijds "Neptunes" die de gasten aan boord de les moest lezen en de directeur een gelofte liet afleggen. Na dit toneelstukje zong Ziesjoem! met een live orkest Hollandse zeeliederen, die na verloop van tijd werden vervangen door Mestreechse meezingers.

Omdat het moeilijk was om steeds met live orkest te werken (buiten de boot) werden in Tongeren cassettebandjes opgenomen met muziek in de studio van Jo Martens. Ook buiten de boot werd steeds meer opgetreden. De vraag van het publiek naar een cd bleef groeien.
Het boekingskantoor van Nico van Wieringen (CL productions) regelde onze optredens en omdat Nico ook een platenmaatschappij was begonnen was de stap snel gezet. De eerste cd was getiteld "Vol mèt goud gelaoje", verwijzend naar ons "piraten bestaan". Een eerste bescheiden hitje werd gescoord in de vorm van "Mienjaar".

De samenstelling van de groep was inmiddels veranderd. Eric kon vanwege de steeds drukker wordende agenda de optredens niet meer combineren. Op de plaats van Ingrid kwam Karen Groot.Ziesjoem! bestond dus uit Marly & Jos van Herpen, Henny Slangen, Karen Groot en Mario Verhoeven.
Het aantal optredens op de boot werd minder en de optredens in de zalen namen toe. Het was een geweldige belevenis om te ervaren dat mensen je op straat gingen herkennen, er radio interviews en tv optredens volgden, er krantenartikelen verschenen en de Ziesjoem! liedjes in café's werden gedraaid en zelfs op de radio.

Inmiddels was Ziesjoem! van platenmaatschappij gewisseld en werd door Marlstone gevraagd om een cd op te nemen. Dit werd de tweede cd: "Is dat daan niks Merie?" Op deze tweede cd staat ook "Zjuulke Zeuthout" een nummer dat tot op heden nog steeds gevraagd wordt.
Deze cd, samen met het winnen van het Mestreechs Vastelaovendsleedsjes Concours, zorgde voor de doorbraak.
Het winnen van het leedsjesconcour met het liedje "Dreij daog laank verlore" van Peter Ruijters en Mark Quaden zorgde ervoor dat Ziesjoem! genoeg aandacht mocht krijgen van de media vanwege een zogenaamde plagiaat affaire vanwege het liedje. Omdat negatieve publiciteit ook werkte werd het nog drukker. Voor Karen en Henny té druk en ook zij verlieten Ziesjoem!


Kees & Margo Severins waren al vaker ingevallen en ze werden gevraagd om Ziesjoem! te versterken. Tot op vandaag is Karen wel nog steeds actief binnen Ziesjoem! en wel als onze penningmeester.
De optredens werden spectaculair! We mochten op het Preuvenemint optreden, op het kampioensfeest van MVV op de Markt (voor duizenden mensen!), op de Vrijthof (voor de bobo's) en op het veld zelf. Ook grote bedrijven vroegen Ziesjoem! voor personeelsfeesten en bedrijfsfeesten.
Andere hoogtepunten waren de optredens in de Zoepkoel voor de Boetegewoene Boetezitting in Venlo. Ziesjoem! heeft ook meegedaan aan het Limburgs Vastelaovendsleedsjes Concours, met een nummer van Bert en Ursula Garniers; "Tien vinger in de loch". Helaas mochten we die keer daar geen succes behalen.

Maar ook Mario kon de optredens niet meer combineren met zijn gezin en werk en moest noodgedwongen opstappen. Carl Vroemen volgde Mario op.
Een derde cd werd gemaakt; "Lekker menneke" en weer stond er een knaller op in de vorm van het titelnummer "Lekker menneke".

In 1998 vroeg Bert van Engelshoven aan ons of wij al beschikten over een eigen internetpagina. "Nee", was ons antwoord. Tot op vandaag heeft Bert zich dat aangetrokken en maakt sinds 1998 de website voor Ziesjoem!

Ziesjoem! dacht alles gehad te hebben toen Peter Joosten van L1 TV de groep vroeg om een jeugd speelfilmpje te maken. Een avontuurlijk educatief verhaal zou het worden waarin Ziesjoem! piraten speelde die de Maas moesten redden van milieu vervuiling. Het werd een geweldige belevenis! De film werd in delen op L1 TV uitgezonden en op basisscholen als lesmateriaal gebruikt.

Inmiddels kwam er nog iets nieuws in de vorm van een stripverhaal, gemaakt door Peter Hermans. Hij vond dat de groep moest worden uitgetekend in een zelf verzonnen verhaal en eigengemaakte tekeningen. Peter maakt in totaal 11 strips, die jaarlijks worden uitgebracht. In 2004 zal stripverhaal deel 8 worden gepresenteerd.

Een belangrijk aspect binnen Ziesjoem! is de kleding oftewel de kostuums. Toen Ziesjoem! begon in 1988 zocht ieder voor zich thuis in de klerenkast piratenachtige kledij bij elkaar. Sinds 1995 is Marlies van de Bosch ingeschakeld en zij ontwerpt en creëert tot op heden de kostuums voor Ziesjoem! Om de 2 à 3 jaar probeert Ziesjoem! haar piraten look te veraderen in de vorm van kleur of thema.

In 2003 bestond Ziesjoem! 15 jaar. Dit jubileum ging gepaard met het "FrieteFestival" refererend aan de hit "Friete" van het laatste album "Zjiemelezjo" en een bijzondere verzamel-cd die in 2004 het licht zag: "Leuke Bezeuke", een overzicht van de beste Ziesjoem!-nummers in een geheel nieuw jasje gestoken tezamen met en in de stijl van andere artiesten.
Het Frietefestival uit 2003 was dermate succesvol dat in augustus 2004 een vervolg werd georganiseerd in de vorm van een "BratwurstFestival". Voor Ziesjoem! In ieder geval voldoende ideeën om nog jaren mee vooruit te kunnen!

In 2005 werd de CD "De Maon" 'gelanceerd', de meest recente CD tot op dit moment (2008). Ook hier weer stukjes van het ijzeren repertoire zoals “Loere nao de plefong” en “Leo kom mèt nao Luik”

In 2007 werden de nieuwe “Russische tsaren” kostuums gepresenteerd.
Wat heeft jubileumjaar 2008 na het hernieuwde optreden in de Zoepkoel nog in petto? Op 17 augustus 2008 volgt het Tirolerfestival bij 't Pothuiske bij het Bat.

Op 11 november 2008, tijdens de opening van het carnavalsseizoen op het Vrijthof, liet Ziesjoem! weten dat 3 leden gingen stoppen. Margo, Kees en Carl stoppen na het carnavalsseizoen 2008/2009. Daarmee komt een einde aan de groepssamenstelling zoals Ziesjoem! die kende gedurende het grootse deel van hun 20-jarig bestaan.

De drie leden van de groep worden opgevolgd door één nieuw lid dat bekend gemaakt werd op 15 februari 2009, door prins Patrick I van Maastricht: Roger Stijns.
Vanaf halfvasten begin de groep in haar nieuwe samenstelling en met nieuwe (western) kleding met optreden.


Sinds 2009 bestaat Ziesjoem! uit: Marly, Jos en Roger.

Nao Bove

Ziesjoem is zover ik weet de enige band die een eigen strip heeft: 

Op avontuur mèt Ziesjoem! - Ziesjoem! en de rebelse mooswiever - Ziesjoem en d'n dino vaan st. pieter - Ziesjoem! zuut memme oppe maon. - Ziesjoem! en de madmaxbök. - Ziesjoem! ruski?ruski?boem!boem! - Ziesjoem! in apepekskes!? - Ziesjoem! Teil;1 Zum blauen bock - 2 Teil; Auf 'm Schloss

Discografie:

1992 Vol mét goud gelaoje Cloverleaf CD 199201 (te downloaden via de site)

Is dat daan niks Merie ? Marlstone Recordings BV CDL 9513

Pierewejje Marlstone Recording BV CDS 9643

Lekker mennekes en aander stökke Marlstone Recording BV CDL 9740

Harie Bombarie (cd-singel) Marlstone Recording BV CDS 9901

Störrem in e glaas water Marlstone Recording BV CDL 9941

1001 nach (cd-singel) Marlstone Recording BV CDS 2030

D'n ober zingk/Ederen daag (cd-singel) Marlstone Recording BV CDL 2133

Zjiemelezjo Marlstone Recording BV CDL 2218

Leuke Bezeuke (verzamelcd) Marlstone Recording BV CDL 2407

De Maon Marlstone Recording BV CDL 2526

Noe brant de lamp (nieuwe samenstelling) Marlstone Recording BV CDL 2934

Nao Bove

Ziesjoem Leedsjestekste Ziesjoem Fansite Ziesjoem op Hyves
Website Ziesjoem Marlstone Records Video's vaan Ziesjoem

Bron. website Ziesjoem, foto's www.KennethTan.nl en focus22, info Muzikum.eu

Aonvaank